Trafikanter och boende är oroliga för att en olycka ska inträffa på Duvbovägen i Bromsten. Foto: Mikael Andersson

Snart höjs hastigheten på "Bromstens autobahn"

Trafikkaoset i Bromsten oroar trafikanter och boende som varnar för att det bara är en tidsfråga innan det sker en olycka på skoltäta Duvbovägen. Men nu väntar en hastighetshöjning på "Bromstens autobahn".

  • Publicerad 16:51, 13 sep 2017

Det är solig hösteftermiddag på Duvbovägen i Bromsten. En pojke på sparkcykel korsar Duvbovägen i höjd med Bromstens IP. Han hinner knappt passera förrän en bil flyger fram över övergångsstället.

Genom bilrutan syns föraren i full färd med att knappa på sin telefon.

– Trafiken här är jättestökig! Många håller inte hastighetsbestämmelserna, säger Spångabon Marcus Kihlgren, som varit och hämtat upp sin dotter från förskolan lite längre ner på gatan.

Trafiken oroar

Att trafiksituationen är problematisk i Bromsten är det många som håller med om. Flera personer har hört av sig till Spånga Tidning och berättat att de känner sig otrygga i Bromstenstrafiken.

Massiv kritik mot höjda hastigheter i Spånga: "Hur tänker de?"

Och när vi frågar boende om trafiken i Facebook-gruppen Bromstensungar rullar kommentarerna in.

Flera personer menar att det är som allra värst längs med Duvbovägen när föräldrar ska hämta och lämna sina barn vid närliggande skolor och förskolor.

Andra nämner att den separerade cykelbanan vid Duvbovägen känns otrygg i höjd med Bromstens IP. En person refererar till och med till Duvbovägen som "Bromstens autobahn".

Men alla håller inte med.

– Trafiken här är helt okej, det som märks är att föräldrar har svårt att hitta parkering, säger Eddie Ljunggren som hämtar upp sonen Benjamin, 8 år.

"Bilarna kör jättefort här – det känns inte alls tryggt!" säger Charlotte Fröidh. På bilden syns också dottern Agnes som går på Bromstensskolan. Foto: Mikael Andersson

Trafiken här är helt okej, det som märks är att föräldrar har svårt att hitta parkering", säger Eddie Ljunggren som hämtar upp sonen Benjamin, 8 år. Foto: Mikael Andersson

Hastighetshöjning förbereds

Snart väntas bilarna dessutom köra ännu snabbare på Duvbovägen. 2015 klubbade politikerna en hastighetshöjning för vägen som en del av stadens hastighetsplan – tänkt att öka trafiksäkerheten i staden.

Istället för 30 kilometer i timmen ska hastighetsbegränsningen på Duvbovägen höjas till 40 kilometer i timmen.

För att förbereda Duvbovägen för höjningen kommer trafikkontoret först att utföra trafiksäkerhetsförberedande arbeten längs vägen.

Arbetena är planerade att utföras 2019, när trafiknämnden fattat ett genomförandebeslut för etappen.

– Åtgärderna kommer i huvudsak bestå av hastighetsdämpande åtgärder vid passager över vägen för gående och cyklister, till exempel avsmalningar, skriver Elenore Bjelke på trafikkontoret i ett mejl.

Men boende är kritiska till höjningen. Särskilt då staden nu också föreslagit en tredje skola i närområdet, som en del av projektet Bromstensstaden.

– Folk kör fort här samtidigt som många barn rör sig längs med vägen. Man är orolig att något ska hända, säger Charlotte Fröidh som hämtat upp sina barn på Bromstensskolan.

"Trafiken här är jättestökig! Vid Bromstensskolan behövs en avlämningsplats", säger föräldern Marcus Kihlgren. Foto: Mikael Andersson

"Jag känner mig trygg i trafiken i Bromsten, men så är jag också en trygg person", säger Kalle Hamilton från Solhem. Foto: Mikael Andersson

Hastigheten höjs

År 2019 planerar staden att höja hastighetsbegränsningen på Duvbovägen i Bromsten. I samband med höjningen ska vägen trafiksäkras med hastighetsdämpande design.

Höjningen är en del av stadens hastighetsplan som klubbades 2015. Den innebär att hastigheterna 30, 40, och 60, ersätter de tidigare hastigheterna 30, 50 och 70 genom hastighetssänkningar -och höjningar.

Spånga-Tensta är en av stadsdelarna som är först ut i projektet.

Visa merVisa mindre