Daniel Karlsson testspringer den sista delen av Huddingeleden. Han drömmer om att arrangera ett ultralopp på leden i framtiden. Foto: Christian Lärk

Snart har Daniel sprungit 600 dagar – i sträck

Från trollkarl till träningsprofil – Daniel Karlsson närmar sig 600 löpdagar i sträck och snart kommer hans bok ”Runstreak – att springa varje dag.” Den 21 september springer han hela Huddingeleden – 8 mil som går genom hela kommunen. – Det gäller att lura hjärna att den gillar löpning, säger han.

  • Publicerad 16:00, 20 sep 2019

Daniel Karlsson springer med lätta steg upp för backarna i skogen intill Drevviken. När han springer här nästa nästa gång kanske benen är något tyngre. Då har han 8 mil i löparskor bakom sig. Den 21 september ska han springa hela Huddingeleden som slingrar sig genom hela kommunen och 13 naturskyddsområden.

– Det blir mitt steg in i ultravärlden. Jag har ingen aning om det kommer att vara helt vidrigt eller kännas okej. Det längsta jag har har sprungit hittills är 45 kilometer, säger han.

För de flesta är Skogåsbon Daniel Karlsson kanske mest känd som trollkarl och för sitt trolleriprogram ”Den itusågade kaninen” i SVT. Han har också skrivit barnböcker, men om någon vecka släpps hans första bok om löpning ”Runstreak – att springa varje dag”. Han håller föreläsningar om träning och hoppas kunna leva på löpningen framöver.

Vägen till att bli löparfrälst har varit långt ifrån spikrak.

Löpning har alltid varit mitt hatobjekt, därför blev det en utmaning att ta tag i just den

Daniel Karlsson

– Förr spelade jag poker och turnerade som ståuppare och fick betalt  i mat och öl. När jag fick barn ville jag ändra livsstil. Löpning har alltid varit mitt hatobjekt, därför blev det en utmaning att ta tag i just den.

Den sista delen av Huddingeleden är kuperad och vackert belägen intill Drevviken. ”Jag tycker att det är lite pinsamt att jag tycker att 8 mil är långt. I ultravärlden är det ingenting. Man blir lite fartblind och knäpp. Jag gillar det” säger Daniel Karlsson.

Lurar hjärnan att gilla löpning

För att lyckas med det använde han trolleriknep. Han kallar sin filosofi träningstrolleri och säger att det gäller att lura hjärna att den gillar träning.

– Hjärnan vill ta den enklaste vägen, göra av med så lite energi som möjligt och fortsätta i samma spår som jag gör. Jag lurade hjärnan att tycka att löpning är kul. Jag samlade på alla små positiva grejer, som när jag köpte skor och strumpor eller att jag gillar att lyssna på musik när jag springer.

Han berättar hur han kunde vakan med ångest över att han skulle springa den dagen. Han tvingade sig att tänka att det skulle bli kul och upprepade det som ett mantra. Vid lunchtid kom han på sig själv med att längta efter löprundan.

– Jag har aldrig trott på sånt. Men det funkar faktiskt. Du måste göra träningen till något positivt. Om du inte tycker att det är kul kommer det inte att funka.

”Om jag tycker att det är svinjobbigt när jag är ute och springer så brukar jag le och tänka att jag är grym som springer varje dag. Det hjälper”, säger Daniel Karlsson.

Springer varje dag

Sedan den 21 februari 2018 har han sprungit varje dag. Han är en hängiven anhängare av Runstreak som blivit väldigt populärt och som innebär att man ska springa minst en engelsk mile (1,6 km) om dagen.

Om jag springer 15 dagar i rad, så vill jag gärna ha en dag till. Då blir det svårt at hoppa över den 16:de dagen.

Daniel Karlsson

– Det handlar om att vi mår bra av att röra på oss varje dag. Det fina med runstreak är att hjärnan gillar upprepning. Om jag springer 15 dagar i rad, så vill jag gärna ha en dag till. Då blir det svårt at hoppa över den 16:de dagen.

Men är det verkligen bra att springa varje dag, undrar säkert någon. Behöver inte kroppen vila?

– Jag svarar att jag kan springa varje dag just för att jag springer varje dag. Mina muskler är så väl uppbyggda för löpning och man lär känna sin kropp väl. Men det gäller förstås att börja försiktigt.

Daniel har tre barn, en sambo som jobbar natt, han frilansar och turnerar på helgerna. Ändå lyckas han få in löpningen i vardagslivet.

– Jag minns knappt när jag sprungit de senaste dagarna. Det har blivit så självklart.

Fakta

Springande Skogåsbo

Namn: Daniel Karlsson

Bor: Skogås

Familj: Sambo, tre barn och hund

Yrke: Trollkarl, författare, träningsprofil

Aktuell: Springer hela Huddingeleden, 80 km, lördag 21 september. Hans bok ”Runstreak – att springa varje dag” släpps i september.

Visa merVisa mindre