Den här veckan var 20 av 23 platser på korttidsenheter för äldre som smittats av coronaviruset belagda.

Boendeformen är både till för smittade äldre som inte klarar sig själva i hemmet och för äldre som bor på vård- och omsorgsboenden och som där riskerar att smitta andra. Ofta är det personer med demenssjukdom som inte förstår att de måste vara isolerade på sina egna rum.

Det här är det vanligaste skälet till en flytt till ett korttidsboende men de börjar nu alltså bli fulla, enligt äldreborgarrådet Erik Slottner (KD).

– När vi tyvärr nu har fått in smittan igen på många äldreboenden så har efterfrågan på korttidsplatser ökat på nytt. Vi börjar slå i taket och därför utökar vi nu antalet platser, säger Erik Slottner.

https://www.mitti.se/nyheter/fyra-av-tio-aldreboenden-i-stockholm-har-fatt-in-smittan/reptkA!Vz4vrCmp6OH@tk@hTwwLMw/

Ska undvika mardrömsscenario

Tio nya platser ska öppnas nästa vecka i kommunal regi, men staden ska också upphandla korttidsplatser från privata aktörer. Hur många det blir är inte klart ännu men utökningen ska kunna ske snabbt, enligt äldreborgarrådet som inte är orolig att staden inte ska klara att möta behovet.

– Det är möjligt att de 33 platser vi snart har kommer att räcka men vi vill ha ett visst överskott. Det ska inte bli så att verksamheter som vill flytta personer som är smittade får nej på grund av platsbrist och där de här personerna då istället riskerar att sprida smitta på boendena. Det är mardrömsscenariot, säger Erik Slottner.