Nya farthinder. Kälvesta blir först med dynamiska farthindren. Foto: Mostphotos/Victor Malmcrona

Snart får Kälvesta nya farthinder

Om några veckor är planen att bygget av Kälvestas första så kallade dynamiska farthinder ska dra igång.

  • Publicerad 16:34, 4 mar 2020

Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd. Foto: Linda Gren

Vi har tidigare skrivit om de dynamiska farthinder som ska bli verklighet i Kälvesta och i Vårberg. Platsen i Kälvesta är vald för att att många kör för fort utanför Sörgårdsskolan på Sörgårdsvägen.

– Fördelarna med det här farthindret jämfört med andra gupp är bland annat att kollektivtrafiken inte påverkas, när vi bygger andra typer av gupp så påverkar det busschaufförerna, men nu slipper de guppa, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Även utryckningsfordon kan kopplas in på systemet så att farthindret inte fälls ner när det är utryckning. I rätt hastighet händer ingenting, men kör man för fort får man en rejäl smäll när man slår in kanten.

– Vad vi vet från andra platser i Sverige så skadar den inte bilen på något sätt, men det är klart att det rent teoretiskt kan skada däcken om man kör väldigt mycket, säger Daniel Helldén.

Här ska Kälvesta få falluckor – mot fortkörare

Prövas i två år

Hindren kommer testas under två års tid, efter det ska de utvärderas av trafikkontoret.

– Jag tror att det kan fungera bra i Stockholm med våra normalvintrar. Ifall det faller väl ut kommer farthindret att kunna byggas på flera platser runtom i huvudstaden, berättar Daniel Helldén.

Dynamiska farthinder finns på flera andra ställen i landet men har inte funnits tidigare i Stockholm. Byggnadsmässigt skiljer sig inte kostnaden extremt från att bygga ett annat slags farthinder. Däremot innebär dynamiska farthindren en högre underhållskostnad på grund av tekniken. Nu återstår att se hur de kommer att fungera driftsmässigt i Stockholms vinterlag.

Dynamiska farthinder

✓ Byggstart sker mellan 31 mars och 4 maj. Farthindren ska vara klara senast 15 augusti. Troligtvis är de klara långt tidigare.

✓ Varje farthinder kostar ungefär 1,5 miljoner att bygga.

✓ Det kommer finnas ett på varje körbana på vardera sida framför övergångsstället.

Visa merVisa mindre