"HÄR SKA DE STÅ." Albin Samuelsson och Omid Harimi i Frestas blivande närbutik. Foto: Charlotte Arwedsson

Snart får Fresta en närbutik igen – som kan bli postombud

Det byggs så det knakar i Fresta – men området saknar sedan länge en livsmedelsbutik. Det tänker Omid Rahimi ändra på.

  • Publicerad 08:46, 9 okt 2019

"Här skulle behövas en närlivsbutik."

Det jobbas intensivt i Frestaby, närmare bestämt vid Älvhagsvägen och Poolgatan. 18 stycken rad- och parhus och två lägenheter i bostadsrättsföreningen Äppelhagen ska stå färdiga under nästa sommar.

Men det blir inte bara bostäder. I bottenvåningen på det röda hörnhuset med takkupor ska Fresta få en livsmedelsbutik. Enligt uppgift var det på 1990-talet som området senast hade en livsmedelsbutik.

Det är Omid Rahimi, som själv bor tvärsöver gatan, som öppnar den av många Frestabor efterlängtade butiken. Invigning blir det efter semestern nästa år.

– Svärfar sa. "Här skulle behövas en närlivsbutik". Och jag håller med. Det har byggts jättemycket här i Fresta, det har nästan vuxit ihop med Bollstanäs. Området har verkligen exploderat, säger han.

För Frestaborna ligger närmaste livsmedelsbutik just nu vid Glädjen.

– Det tar ändå 7-8 minuter med bil eller en halvtimmers promenad. Här bor många barnfamiljer, så det blir lätt att till exempel ta barnvagnen och promenera hit.

Kaffe, mackor – och post

På 140 kvadratmeter kommer Omid förutom livsmedel även ha kaffe och mackor, för en frukost på språng. Han samarbetar även med en grossist och planerar att sälja kött- och fisklådor med hemkörning.

– Vi för även diskussioner med Postnord om post och paketutlämning, berättar han.

Albin Samuelsson är projektutvecklare på TB-Gruppen, som bygger Brf Äppelhagen i Frestaby.

– Det är ett roligt inslag med ett närlivs. Omid har varit med ända från början i den process som lett fram till det här. 

Han berättar att alla par/radhus och lägenheter – utom två – redan är sålda.

Astrid Lindgren-känsla

– Vi har försökt skapa lite Astrid Lindgren-känsla med varierande fasadfärger, en liten kvartersgata mellan längorna, fruktträd, häckar och gräsytor - och en gärdesgård mot Älvhagsvägen.

De traditionella trähusen byggs i Östersund och kommer i färdiga väggblock.

– Nu monteras nästintill ett hus i veckan.

Namnet Äppelhagen är inspirerat av det gamla Fresta.

– Enligt den gamla Väsbykartan låg en kohage här under 1600-talet och kommunen efterfrågar en trädgårdsstad nu när den nya stadsdelen Frestaby byggs, så vi tyckte namnet Äppelhagen kunde passa bra för platsen.

HANDLARE. Nästa höst öppnar Omid Rahimi närlivs i Frestaby, i huset med de tre takkuporna. Foto: Charlotte Arwedsson

FRESTABY. Projektutvecklare Albin Samuelsson framför huset som får en närlivsbutik nästa höst. Foto: Charlotte Arwedsson