19 september. Då är det dags att gå till valurnorna. Arkivbild från Huddinge kyrka, prästgården där är en av platserna där det går att förtidsrösta. Foto: Claudio Britos

Snart dags för kyrkoval

Söndagen den 19 september är det kyrkoval. Då får 39 380 Huddingebor gå till valurnorna. Förra valet ökade valdeltagandet rejält.

  • Publicerad 07:00, 15 sep 2021

Söndagen den 19 september är det kyrkoval i Sverige. Då avgörs vilka som ska styra Svenska kyrkan på församlings-, stifts- och nationell nivå. Man väljer alltså till tre nivåer, ungefär som i valen till kommun, region och riksdag.

Huddinge är uppdelat i fyra församlingar: Huddinge, Sankt Mikael, Flemingsberg och Trångsund-Skogås, som gemensamt bildar Huddinge pastorat. Det innebär att alla i Huddinge röstar till samma kyrkofullmäktige, oavsett vilken församling man tillhör.

Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år får rösta. I Huddinge är det 39 380 personer som får rösta i årets val.

Vad pengarna ska användas till

I kyrkovalet kallas kandidaterna som man kan lägga sin röst på för nomineringsgrupper. I Huddinge finns nio olika nomineringsgrupper att rösta på. Vissa namn är identiska med de politiska partierna som Socialdemokraterna eller Centerpartiet, men här finns också andra grupper som Frimodig kyrka och Borgerligt alternativ.

Vad har då politik med kyrkan att göra? Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan betalar en kyrkoavgift. Valet handlar framför allt om de olika nomineringsgruppernas syn på hur de pengarna ska användas och hur kyrkans verksamhet ska bedrivas.

Ökat valdeltagande

Valdeltagandet i kyrkovalet är betydligt lägre än i de övriga valen. I kyrkovalet 2013 röstade endast 12 procent i Huddinge. Valdeltagande ökade dock rejält i valet 2017, då nästan 20 procent röstade, vilket var lite högre än rikssnittet. Valdeltagandet i landet var det högsta sedan 1950.

Det talades då om en SD-effekt. SD satsade på kyrkovalet, vilket innebar att fler röstade; antingen på dem eller på andra nomineringsgrupper för att manifestera mot dem.

I Huddinge fick SD 12,7 procent av rösterna, ungefär lika mycket som Borgerligt alternativ, som fick 12,9 procent. Flest röster fick Arbetarepartiet Socialdemokraterna med 37 procent av rösterna.

Vilken vallokal du ska rösta i den 19 september står på röstkortet som du får hem i brevlådan. Vill du förtidsrösta kan du göra det på följande ställen: Flemingsbergs kyrka, Segeltorps kyrka, Mariakyrkan, Huddinge kyrka (Prästgården), Vårby gårds kyrka och på Folkes.

VALTIDER. Den 19 september är det kyrkoval. Foto: Mostphotos

De här kan du rösta på till Huddinge kyrkofullmäktige

Arbetarepartiet – Socialdemokraterna (S)

Borgerligt alternativ (BorgA)

Centerpartiet (C)

Frimodig kyrka (FK)

Fria liberaler i Svenska kyrkan (FISK)

Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR)

Miljöpartister i Svenska kyrkan (MpSK)

Sverigedemokraterna (SD)

Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK)

Visa merVisa mindre