Från och med den 3 december håller Högberga gård sin traditionsenliga julklappsinsamling.

– Vi har öppet alla dagar, väldigt många Lidingöbor brukar komma förbi, säger Tanja Askrabic, marknadschef vid Högberga gård.

– Vi brukar bjuda på lite kaffe och pepparkaka när man kommer och lämnar.

Alla paket som lämnas under granen ska vara inslagna och i storleken av en skokartong.

Om det är viktigt ska det också stå på etiketten om den är tänkt till en tjej, en kille eller till ett barn i någon särskild ålder.

– Från början gällde nya klappar men vi kan inte ha en slit-och-släng-kultur längre. Så nu gäller bara att det ska vara helt och rent. Finns det någonting vi kan återanvända så är det bra

Ofta har det varit leksaker som kommit barnen till del men allt som kan passa ett barn är välkommet.

– Det man har hemma efter egna barn kan gå vidare till andra. Väldigt många barn har slagit in presenter själva och kommit och lämnat.

Det är femte året i rad som Högberga gård arrangerar insamlingen i sam­arbete med Lidingö stad. Staden ser till att klapparna når familjer som behöver dem.

– Det har varit otroligt bra uppslutning alla år. Insamlingen sker inne i vårt galleri där vi har en fyra meter hög gran, där blir det ett jätteberg av klappar.

Ett år blev staden tvungen att hämta klapparna med en pick-up, berättar Tanja Askrabic. Klapparna fick inte plats, så de fick åka en runda till.

Årets slutdatum är inte spikat, men runt den 16 december kommer personal från Lidingö stad för att hämta klapparna.

– Vi vet att det varit väldigt uppskattat av barnen. Så alla ska känna sig hjärtligt välkomna att delta. Vi öppnar insamlingen i samband med julbordspremiären.