Däckmontören Fredrik Eriksson Östlund i Skarpnäck brukar byta däck på runt 800 bilar per säsong. Foto: Nils Jönsson

Snart dags för däckbyte – färre kommer in i sista stund

Stockholm har haft vinterns första dagar med minusgrader. Hos bland annat verkstadskedjan Vianor i Skarpnäck byts det till vinterdäck på löpande band just nu.

  • Publicerad 14:39, 20 nov 2020

Många brukar vänta med bytet till vinterdäck till sista stund, när den första halkan slår till. Då kan det bli köer hos däckverkstäderna.

I våras var det enligt verkstadskedjan Vianor fler än vanligt som gjorde däckbytet själva på grund av pandemin. I höst har fler valt att byta betydligt tidigare än vanligt, kanske för att undvika trängsel.

– Vi har redan klarat av det mesta för den här säsongen, säger däckmontören Fredrik Eriksson Östlund på Vianors verkstad i Skarpnäck

"Kan bli väntetid"

– Vi börjar kalla kunder från mitten av oktober och folk har bytt tidigare än förra året. Vi kör med bokade tider och är fullbokade, men klarar att ta emot en del drop in-kunder, även om det kan bli väntetid, säger verkstadschefen Christer.

Kunder utomhus

På grund av pandemin kör alla kunder in sina bilar själva och så få som möjligt är inne i verkstaden och kundmottagningen. Den mesta av kontakten mellan personal och kunder sköts utomhus. Men pandemin märks även på andra sätt i verkstaden.

– Det verkar som att fler använder bilen mer, lägger mer pengar reparationer och köper däck av bättre kvalitet, säger Christer, som också på att komma med en uppmaning:

– När första halkan och snön kommer, ge dig inte ut med sommardäck och riskera ditt och andras liv. Det finns buss och taxi om du inte hunnit byta däck.

Fredrik Eriksson Östlund. Foto: Nils Jönsson

Bara dagar kvar

Bilen ska enligt lag ha vinterdäck från 1 december till 31 mars om det är vinterväglag.

Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober till 15 april.

Vinterväglag är det när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.

Polisen har rätt att avgöra om det råder vinterväglag.

Visa merVisa mindre