Snart dags för årets långbord i Sumpan

Sundbybergs kräft– och surströmmingsskiva ska även locka yngre besökare, det är målsättningen för nya centrumledaren Katarina Törnell.

  • Publicerad 01:15, 21 jul 2017

”Med åren har man förstått hur speciellt det här är.

Torsdagen den 31 augusti är det åter kräft- och surströmmingsskiva utmed Sturegatan. För 32:a gången sedan premiäråret 1986.

– Personligen tycker jag att det är väldigt speciellt med surströmmingsänden, säger Katarina Törnell, centrumledare och ny i rollen som chef för arrangerande Sundbybergs stadskärneförening.

– När vi kontaktade Sundbybergs storband, som tidigare spelat vid surströmmingsborden, tackade de ja direkt och svarade: ”vi har lärt oss att gilla dofterna”.

Festen, numera känd långt utanför Sundbybergs stadsgräns, startades redan 1984. Då serverades bara kräftor, men två år senare kom surströmmingsburkarna med på menyn. Numera äts mer surströmming i gatans östra del än det sörplas kräftspad vid Nybergs Torg. Internmatchen mellan delikatesserna slutade i fjol med 500 portioner surströmming mot 400 portioner kräftor.

Ett cirka 180 meter långbord ställs upp utmed Sturegatan och besökarna snitslar sig fram mellan knallar, uteserveringar, butiksvaror och scenuppträdanden. När vädret varit med arrangörerna har polisen vid några tillfällen uppskattat att skivan samlat 30 000 besökare under de fem timmarna.

För sundbybergare handlar det om en minifestival där man tar en runda, träffar bekanta, köper en godisrem, kollar ett uppträdande och har det bra.

– Med åren har man förstått hur speciellt det här är. Särskilt för surströmmingsälskare, som ju inte kan öppna en burk på balkongen, säger Bengt Millstedt från Lions i Sundbyberg.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu prisas Lis och Johan för sitt staket i Duvbo

Nyheter Får stadens kulturstipendium för coronaprojektet Konstnärsparet Lis Rohlin och Johan Westin lät sitt staket i Duvbo bli en plats att vädra känslor och tankar under pandemin – nu prisas de av Sundbybergs stad som ger duon årets kulturstipendium för...måndag 13/9 1:15

Snart börjar det bullra rejält i centrum

Nyheter Trafikverket borrar ner tolv meter höga stolpar i Sundbyberg Snart börjar Trafikverket ett stort borrningsarbete som kommer att höras och synas mycket på Järnvägsgatan. Men vad har man gjort hittills – och hur långt är det kvar? Mitt i stämde träff med...söndag 12/9 1:15

Gatuarbetet är ett år försenat – "känner mig lurad"

Nyheter Staden avslutar samarbetet med Serneke i Hallonbergen Sundbybergs stad avslutar Sernekes arbeten med gatorna i Hallonbergen i förtid. Sundbybergs KSO Peter Schilling (S) talar om inkompetens och skambud, medan företaget menar att staden brustit i sitt...söndag 12/9 1:15