Snart dags för årets långbord i Sumpan

Sundbybergs kräft– och surströmmingsskiva ska även locka yngre besökare, det är målsättningen för nya centrumledaren Katarina Törnell.

  • Publicerad 01:15, 21 jul 2017

”Med åren har man förstått hur speciellt det här är.

Torsdagen den 31 augusti är det åter kräft- och surströmmingsskiva utmed Sturegatan. För 32:a gången sedan premiäråret 1986.

– Personligen tycker jag att det är väldigt speciellt med surströmmingsänden, säger Katarina Törnell, centrumledare och ny i rollen som chef för arrangerande Sundbybergs stadskärneförening.

– När vi kontaktade Sundbybergs storband, som tidigare spelat vid surströmmingsborden, tackade de ja direkt och svarade: ”vi har lärt oss att gilla dofterna”.

Festen, numera känd långt utanför Sundbybergs stadsgräns, startades redan 1984. Då serverades bara kräftor, men två år senare kom surströmmingsburkarna med på menyn. Numera äts mer surströmming i gatans östra del än det sörplas kräftspad vid Nybergs Torg. Internmatchen mellan delikatesserna slutade i fjol med 500 portioner surströmming mot 400 portioner kräftor.

Ett cirka 180 meter långbord ställs upp utmed Sturegatan och besökarna snitslar sig fram mellan knallar, uteserveringar, butiksvaror och scenuppträdanden. När vädret varit med arrangörerna har polisen vid några tillfällen uppskattat att skivan samlat 30 000 besökare under de fem timmarna.

För sundbybergare handlar det om en minifestival där man tar en runda, träffar bekanta, köper en godisrem, kollar ett uppträdande och har det bra.

– Med åren har man förstått hur speciellt det här är. Särskilt för surströmmingsälskare, som ju inte kan öppna en burk på balkongen, säger Bengt Millstedt från Lions i Sundbyberg.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Man anhållen misstänkt för våldtäkt

Nyheter Brottsplats i centrala Sundbyberg spärrades av På onsdagskvällen greps en man för ett misstänkt våldsbrott. Mannen sitter nu anhållen, misstänkt för våldtäkt.torsdag 21/10 9:36

Öppningen av bron försenas – igen

Nyheter Datum flyttas på grund av ritningsstrul Redan i augusti var det tänkt att bilarna skulle få börja rulla som förr på Bällsta bro igen. Det är gamla nyheter, nu är budet den 22 november.onsdag 20/10 12:04