Snart dags för årets långbord i Sumpan

Sundbybergs kräft– och surströmmingsskiva ska även locka yngre besökare, det är målsättningen för nya centrumledaren Katarina Törnell.

  • Publicerad 01:15, 21 jul 2017

”Med åren har man förstått hur speciellt det här är.

Torsdagen den 31 augusti är det åter kräft- och surströmmingsskiva utmed Sturegatan. För 32:a gången sedan premiäråret 1986.

– Personligen tycker jag att det är väldigt speciellt med surströmmingsänden, säger Katarina Törnell, centrumledare och ny i rollen som chef för arrangerande Sundbybergs stadskärneförening.

– När vi kontaktade Sundbybergs storband, som tidigare spelat vid surströmmingsborden, tackade de ja direkt och svarade: ”vi har lärt oss att gilla dofterna”.

Festen, numera känd långt utanför Sundbybergs stadsgräns, startades redan 1984. Då serverades bara kräftor, men två år senare kom surströmmingsburkarna med på menyn. Numera äts mer surströmming i gatans östra del än det sörplas kräftspad vid Nybergs Torg. Internmatchen mellan delikatesserna slutade i fjol med 500 portioner surströmming mot 400 portioner kräftor.

Ett cirka 180 meter långbord ställs upp utmed Sturegatan och besökarna snitslar sig fram mellan knallar, uteserveringar, butiksvaror och scenuppträdanden. När vädret varit med arrangörerna har polisen vid några tillfällen uppskattat att skivan samlat 30 000 besökare under de fem timmarna.

För sundbybergare handlar det om en minifestival där man tar en runda, träffar bekanta, köper en godisrem, kollar ett uppträdande och har det bra.

– Med åren har man förstått hur speciellt det här är. Särskilt för surströmmingsälskare, som ju inte kan öppna en burk på balkongen, säger Bengt Millstedt från Lions i Sundbyberg.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08

Coronarapport: 61 nya fall i Solna och Sundbyberg

Nyheter Antalet smittade på en fortsatt låg nivå Under vecka 40 konstaterades 39 respektive 22 nya fall av coronafall i Solna och Sundbyberg. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.torsdag 14/10 16:09

Man gick till attack mot människor och butik i Rissne

Nyheter Söktes med helikopter – hittades inte En man gick till attack mot människor och en butik i Rissne på onsdagseftermiddagen. Den misstänkte söktes med helikopter, men hade inte gripits på torsdagsmorgonen.torsdag 14/10 8:29