Vällingby centrum har värderats till två miljarder kronor. Nu är det dags att se vilka som är intresserade av att köpa. Foto: Mikael Andersson

Snart börjar budgivningen på Vällingby centrum

Försäljningen av Vällingby centrum går nu in i nästa fas. Nu har intressenter blivit kontaktade om möjligheten att köpa loss centrumet från allmännyttan.

  • Publicerad 14:06, 2 sep 2020

Bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) hoppas att snart kunna sälja Vällingby centrum. Foto: Anna Wettergård

Ett prospekt om försäljning av Vällingby centrum har nu skickats från Svenska Bostäder, som förvaltar centrumet, till 40 intressenter.

– Det är lite som att lägga ut en annons på Hemnet, fast i ett annat typ av forum. Prospektet innehåller bland annat information om vad som ingår i affären, säger Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd i Stockholm.

Nästa steg för staden är att vänta in anbud från de som fått prospektet. Vilka som fått erbjudandet vill inte Dennis Wedin säga.

– Jag kan inte specificera vilka det är, men det är seriösa, eventuella intressenter, säger han.

Ambitionen är att en köpare ska ha hittats till årsskiftet.

Ska säljas till marknadspris

En tidigare värdering av Vällingby centrum sätter prislappen till ungefär två miljarder kronor.

Vad händer om ni inte får ett bra anbud?

– Om vi inte får vad som anses vara marknadsvärdet får vi till syvende och sist vara beredda på att inte slutföra försäljningen. Om coronapandemin påverkar aktörernas intresse kommer det visa sig i budgivningen, säger Dennis Wedin.

Oppositionsborgarråd Clara Lindblom (V) ställer sig kritisk till försäljningen. Foto: Linda Gren

Ställer sig kritiska

Oppositionen ser inte lika optimistiskt på affären.

– Det är märkligt att man väljer att forcera fram en försäljning när det ekonomiska läget ser ut som det gör. Risken är att vi säljer centrumet till ett lägre pris än annars. Om det nu är så att vi ska sälja centrumet är det viktigt att vi inte gör en dålig affär, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd och vice ordförande i Svenska bostäders styrelse.

Oavsett tajming så ställer sig Clara Lindblom kritisk till försäljningen.

– Vi tycker att försäljningen av Vällingby centrum är fel i sak. Det är viktigt att allmännyttan äger centrum, särskilt i ytterstan, eftersom det kräver bostadsbolag som tar större social- och trygghetsansvar.