I dag rinner orenat regn- och smältvatten från E4/E20 och stora delar av norra Botkyrka ut i Albysjön. Nu ska Botkyrka kommun bygga dagvattenparker i Fittja och Alby för att göra sjön renare. Foto: Sacharias Källdén

Snart blir Fittja äng med dagvattenpark

Bortom förmiddagsdiset på Fittja äng finns stora planer. Albysjön ska bli renare och få sällskap av en dagvattenpark med spångbroar och grillplatser.

  • Publicerad 05:15, 21 nov 2020

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Botkyrka kommun

Damm och våtmark väntar

12.01. Bygget av dagvattenparker med spångbroar i Fittja och Alby har en budget på cirka 200 miljoner kronor. De ska rena dagvattnet från norra Botkyrka som i dag rinner orenat ut i Albysjön.

Vid årsskiftet räknar kommunen med att entreprenaden för två dagvattenparker i Fittja startar. Invid dammen på Fittja äng byggs också mötesplatser med grillar. Den andra parken blir vid Lottalund närmre E4/E20.

Foto: Sacharias Källdén

"Jag gillar Fittja äng"

12.33. Yosef Aljazrawi har bott i Fittja sedan 2007. Han berättar hur Fittja äng lever upp under det ljusa halvåret. Den här förmiddagen består besökarna av ortsbor på promenad.

En och annan drar lite i utegymmets redskap.

– Från våren till kanske oktober brukar det hända saker här. Det är mycket folk här. Ibland kommer en cirkus hit, ibland är det festival med mat från olika länder, säger Yosef.

Foto: Sacharias Källdén

Dagvattenpark vid Tullingesjön imponerar

11.45. Dimitri Valente brukar promenera förbi Fittja äng. Han menar att det finns stor potential för parken att utvecklas.

– Dagvattenpark låter jättebra. Jag har sett dagvattenparken i Tullinge och den är fin och bidrar till djurliv. Ytan här i parken här har ju bara stått tom och sett ut som ett slags parkering. Jag har nästan undrat om det funnits föroreningar där.

Foto: Sacharias Källdén

Klassisk graffiti

12.40. ”Roine Larsson – Rest in peace" står det på den bevarade graffitimålningen i ena kanten av Fittja äng.

Verket målades av Pierre Tsappos 1999 till minne av Latin Kings bortgångne turnéledare Roine Larsson. Uppdraget kom från medlemmarna i hip hop-gruppen.

Verket som är målat på en elstation finns upptaget i den karta över offentlig konst som Botkyrka konsthall sammanställt.

Visa merVisa mindre