Liksom andra kommunala verksamheter har biblioteken haft begränsade öppettider och besökare under pandemin.

Under en vecka i februari 2020, innan coronapandemin slog till, hade biblioteken sammanlagt öppet 1 506 timmar. I slutet av augusti i år var biblioteken öppna 987 timmar under en vecka. En tredjedel av den tidigare öppna tiden var det alltså igenbommat.

Färre sjuka

En stor anledning har varit personalens höga sjukfrånvaro. Men nu har läget ljusnat betydligt, flera restriktioner har plockats bort i sommar och den 4 oktober sker den stora återöppningen.

Enligt Martin Hafström, biträdande stadsbibliotekarie i Stockholm, såg man det som alltför utmanande att direkt efter sommaren gå tillbaka till normala tider.

– Alla behöver få nya scheman som inte är corona-anpassade. Det ska göras risk- och konsekvensanalyser och lokaler ska iordningställas, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/biblioteken-aterinfor-forseningsavgifterna/repucC!05eRMdHKrZvTyDOmIdA9Mw/

Läxhjälpen kommer tillbaka

På västerorts bibliotek har man redan tagit bort maxtaket för besökare och fler sittplatser har öppnat upp.

– Vi har gjort så många anpassningar under pandemin. Men nu flyter allt på bra. Vi har också fått en mycket bättre vana och rutiner för att möta besökarna digitalt, säger Erik Dardel, biträdande enhetschef för biblioteken i Hässelby-Vällingby och Bromma.

Han längtar efter återöppningen. Bland annat kommer läxhjälpen komma igång igen.

– En förutsättning för att kunna sätta igång med allt vi vill göra är dock att rekommendationerna verkligen lyfts enligt plan i oktober.

Ska locka tillbaka besökarna

Martin Hafström är nöjd med bibliotekens arbete under pandemin med digitala sagostunder, bokleveranser till förskolor och uppsökande besök till 70-plussarna.

Nu återstår frågan om stockholmarna vill återvända till biblioteken.

– Jag tror att den fysiska platsen kommer att ha en enorm betydelse. Särskilt efter att man suttit instängd hemma i ett och halvt år, säger han.