En lerig väg leder ned från Stadsgårdsleden, in under Katarinaberget. Inne i berget ligger fukten tät i den kyliga luften. Här råder febril aktivitet. Ljudet av pumpar och borrar ekar mellan väggarna. Grävmaskiner av alla de slag tuffar runt, byggarbetare i varselkläder rör sig i ett organiserat kaos.

– Det är ett komplext anläggningsjobb, så det gäller att hålla tungan rätt i mun. Men hittills har det gått bra, säger produktionschefen Erik Tjäder.

Det som växer fram ur berget är en ny bussterminal, som ska husera bussar mot Nacka och Värmdö. I mitten ska vänthallen ligga, omgärdad av ankomst- och avgångshall, med 17 hållplatser.

240 000 kubikmeter berg, av totalt ska 270 000, har sprängts bort ur berget.

– Det är nästan halva Globen. Det är svårt att förstå hur stort det är innan man kommer hit, säger Erik Tjäder.

Mycket logistik

Det här projektet skiljer sig en hel del från andra, stora infrastrukturprojekt, menar byggledaren Fredrik Östling.

– I till exempel Förbifarten, där spränger man en tunnel sedan rör man sig vidare. Här följer massa annat, som mark- och betongjobb. Det är mycket som händer samtidigt, men det är hårt styrt och ett roligt arbete, säger han.

Sprängningarna kommer fortgå till maj, sedan går bygget in i nästa fas. Då ska rulltrappor, hissar, ventilation, vänthall och liknande på plats. Allt sånt som gör en bussterminal, helt enkelt.

Minskat oväsen

Störningarna för närboende kommer inte försvinna, men avta, menar Eva Rosman, kommunikatör för Projekt Slussen.

– Visst arbete kommer fortfarande höras, men mindre. Och det kommer vara av annan typ.

En annan oro som lyfts gällande terminalen är att biogasbussar kommer köras i berget, och den brandrisk det medför.

– Vi bygger flera, av varandra oberoende säkerhetssystem. För att det ska gå illa måste alla system lägga ner samtidigt, risken för det är minimal, säger Eva Rosman.

Enligt staden ska ventilation, brandlarm och utrymningsvägar dimensioneras för att 5000 personer ska kunna evakueras samtidigt.

– Säkerheten är väl tilltagen, säger Eva Rosman.

Bussterminalen ska stå färdig 2023.