Snart är det julafton för Saltsjöbadens skidåkare

Räkna med en vit jul i Saltsjöbaden. Till en kostnad av sex miljoner kronor har en unik konstsnöanläggning grävts ner på golfbanan. Den ska garantera fina spår för längdskidåkarna.

  • Publicerad 18:00, 29 nov 2018

– Vårt mål är att skapa en vit jul. Och om kan vi öppna redan vid Lucia är det bingo-bingo.

Michael Jacobson från Saltsjöbadens IF:s styrelse talar om Saltsjöbadens konstsnöarena som ”lånar” golfbanan under vintrarna.

Arenan invigdes för två år sedan. Då fanns en 1,2 kilometer lång slinga med viss elbelysning. Nu blir det en 2,5 kilometer lång bana med full belysning.

Till detta kommer ett snölekland för de yngsta och en teknikträningsarena med en rundbana på 400 meter.

Kostar sex miljoner

Saltsjöbadens IF och Saltsjöbadens golfklubb har tillsammans bildat ett bolag som driver och finansierar konstsnöarenan. Bolaget har tagit ett lån med kommunal borgen på sex miljoner kronor som nu investerats i en unik  anläggning som helt enkelt grävts ner i golfbanan.

– Det är alltså bolaget som står för detta. Vi riskerar inte idrottsföreningarnas pengar, säger Mats Candinger, klubbchef på Saltsjöbadens GK.

Michael Jacobson hoppas att pistmaskinen snart ska kunna tas i bruk. Foto: Pekka Pääkkö

Michael Jacobson säger att den nya anläggningen blir unik i sitt slag i Stockholmsdistriktet.

Det handlar om rör som forslar vatten. Längs med banan finns det 14 brunnar där snökanoner kan inkopplas och producera konstsnö. Kanonerna kan flyttas från brunn till brunn.

”Det är miljövänligt”

– Det är miljövänligt, säger Jacobson. Normalt tillverkas snön på ett enda ställe och fordon får åka fram och tillbaka för att hämta snön. Detta slipper vi eftersom vi kan producera snön på plats längs hela banan.

Grundarbetet är redan gjort. Det enda som egentligen återstår är att slå på strömmen och hoppas på någon minusgrad vilket behövs för att de fyra kanonerna ska börja mullra.

– På lång sikt, kanske 3-5 år, vill vi bygga ut banan så den blir fem kilometer, säger Michael Jacobson.

Dags att ta ut skidorna – här tar du premiärturen


Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!