Snart immun. Om några veckor ska alla som vill vaccineras på Sollentunas äldreboenden ha fått båda doserna. Foto: Göran Rehn

Snart är de som bor på Sollentunas äldreboenden immuna

Om bara några dagar ska alla som vill vaccineras mot covid-19 och som bor på ett äldreboende i Sollentuna ha fått den första dosen. Nästa dos ges cirka tre veckor efter den första, och efter den tar det en vecka innan immunitet uppnås.

  • Publicerad 15:30, 13 jan 2021

– Första dosen ska vara klar under första halvan av januari, och nästan alla på våra äldreboenden har tackat ja till vaccination. Det känns väldigt bra att vaccineringen är igång, säger Pia Bornevi, vård- och omsorgskontorets förvaltningschef i Sollentuna.

Nästa grupp på tur är personer som har omsorgsinsats, så som hemtjänst, som också de ingår i det som Region Stockholm kallar fas 1 av vaccinationen.

Deras vaccination sker via vårdcentral och alla brukare med omsorgsinsatser har fått ett brev hem som beskriver hur de ska gå tillväga om de vill vaccinera sig.

Även de som bor på ett LSS-boende ingår i fas 1. Det är vårdcentralen som ansvarar för vaccinationen, men de kommer att få information om hur de går tillväga för att vaccinera sig via boendets verksamhetschef, berättar Pia Bornevi.

Snart personalens tur

När det gäller vård- och omsorgspersonal prioriteras de som arbetar nära boende och omsorgstagare, och de tillhör den första personalgruppen som erbjuds vaccinering i Stockholms län.

Vaccinationen är kostnadsfri och frivillig och erbjuds på åtta olika vaccinationscentraler i länet och vid mobila vaccinationscentraler.

En tillfällig vaccinationscentral för vård- och omsorgspersonal kommer att sättas upp i Sollentuna. Tider för vaccination finns den 30 januari–1 februari för vaccinationstillfälle 1, och den 23 februari–25 februari för vaccinationstillfälle 2.

Vaccinationssamordnare i Sollentuna kommun är Manfred Holmelin som tidigare har varit bland annat tillförordnad kommundirektör och tillförordnad vd för Sollentunahem AB.

Pia Bornevi. Vård- och omsorgskontorets förvaltningschef i Sollentuna. Foto: Tobias Fischer

Vaccinationsfaser

Fas 1: Påbörjades i slutet på december i Sverige. Vaccinet ges till boende på särskilda boenden och personer och personal inom omsorg och hälso- och sjukvården.

Fas 2: Väntas börja i februari. Vaccinet ges till personer som är 70 år eller äldre, där de äldsta prioriteras först. Häri ingår även personer som är 18 år och äldre och som får insatser enligt lagen om stöd och service till funktionshindrade (LSS).

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Socialnämnden stöttar organisationer som stöttar

Nyheter Elva organisationer får totalt 1,8 miljoner kronor Socialnämnden i Sollentuna har beslutat stödja flera organisationer i det civila samhället som bidrar till viktig verksamhet inom socialnämndens område. Sammanlagt har 1,8 miljoner kronor fördelats...fredag 22/1 14:15

Elbilar inte enda lösningen när transporterna ökar

Nyheter Här är regionens önskelista till regeringen En fordonsflotta på el löser inte Stockholms ökande behov av transporter. Det krävs satsningar på kollektivtrafik och cykelvägnät också. Det skriver Region Stockholm inför regeringens kommande...fredag 22/1 11:50

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27