– Första dosen ska vara klar under första halvan av januari, och nästan alla på våra äldreboenden har tackat ja till vaccination. Det känns väldigt bra att vaccineringen är igång, säger Pia Bornevi, vård- och omsorgskontorets förvaltningschef i Sollentuna.

Nästa grupp på tur är personer som har omsorgsinsats, så som hemtjänst, som också de ingår i det som Region Stockholm kallar fas 1 av vaccinationen.

Deras vaccination sker via vårdcentral och alla brukare med omsorgsinsatser har fått ett brev hem som beskriver hur de ska gå tillväga om de vill vaccinera sig.

Även de som bor på ett LSS-boende ingår i fas 1. Det är vårdcentralen som ansvarar för vaccinationen, men de kommer att få information om hur de går tillväga för att vaccinera sig via boendets verksamhetschef, berättar Pia Bornevi.

Snart personalens tur

När det gäller vård- och omsorgspersonal prioriteras de som arbetar nära boende och omsorgstagare, och de tillhör den första personalgruppen som erbjuds vaccinering i Stockholms län.

Vaccinationen är kostnadsfri och frivillig och erbjuds på åtta olika vaccinationscentraler i länet och vid mobila vaccinationscentraler.

En tillfällig vaccinationscentral för vård- och omsorgspersonal kommer att sättas upp i Sollentuna. Tider för vaccination finns den 30 januari–1 februari för vaccinationstillfälle 1, och den 23 februari–25 februari för vaccinationstillfälle 2.

Vaccinationssamordnare i Sollentuna kommun är Manfred Holmelin som tidigare har varit bland annat tillförordnad kommundirektör och tillförordnad vd för Sollentunahem AB.