Tröttnat. Cyklisten Jon Jogensjö klipper ner buskaget vid Tranebergsbron. Foto: Privat

Snårigt värre för cyklisterna i Västerort – i dubbel bemärkelse

Vildvuxna buskar ställer till det för Västerorts cyklister som nu tar häcksaxen i egna händer. Och lika snårigt som det är längs cykelvägen är det att felanmäla problemet.

  • Publicerad 12:14, 5 jul 2017

Håller med. Trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) säger att ansvarsfördelningen kring underhållet av buskage vid cykelbanor ska ses över. Foto: Andreas Enbuske

Vildvuxen vegetation tvingar ut gångtrafikanterna bland cyklisterna på Tranebergsbron. Nu har Västerorts cyklister fått nog av dåligt underhåll och börjar själva klippa ner buskagen.

– Jag klippte hundra meter på Kungsholmssidan efter Tranebergsbron där staden har missat att klippa. Vi är många som felanmäler varje år och staden påstår att de klipper men i verkligheten görs det inte, säger Jon Jogensjö, cykelpendare från Hässelby.

Jon Jogensjö säger att han tillsammans med andra cyklister planerar att fortsätta röjandet ut mot Hässelby, där taggbuskar är det största problemet.

Vi ringer upp trafikkontoret för att kolla hur rutinerna egentligen ser ut. Och får veta att en del av sträckan från Tranebergsbron vidare ut mot Bromma tillhör Trafikverket, en annan Bromma stadsdelsförvaltning och en tredje trafikkontoret. Tre telefonväxlar för att ta reda på vem som har ansvar för – eller felanmäla – en cykelsträcka.

Trafikborgarråd Daniel Helldén (MP), är det rimligt?

– Nej. När det gäller snöröjningen har trafikkontoret ansvar för hela sträckan. Vi får helt enkelt gå igenom hur ansvarsfördelningen ligger och se över den så snart vi kan.

Och det här med att cyklisterna själva är ute och klipper?

– Det är självklart vår uppgift att se till att det är rent och säkert. Vi bygger ju en cykelinfrastruktur och då blir det absurt om vi samtidigt har oklippta buskar som inkräktar på de ytorna.

Efter vårt samtal till Trafikverket som ansvarar för den buskiga delen på Kungsholmssidan av Tranebergsbron, som enligt Jon Jogensjö är den värsta sträckan just nu, har de lagt in en felanmälan.