
Eleverna på saxonfonkursen i Upplands Väsby kulturskola gillar att showa. Längst till höger spelar Alvin Erhardt och Malte Skott. Foto: Åsa Sommarström
Snålare budget pressar kulturskolan i Upplands Väsby
När kommunerna ska spara får många kulturskolor i länet tajtare budgetar. I Upplands Väsby har resurserna minskat under flera år. På sikt befarar kulturskolechefen mer kännbara neddragningar.
- Nyheter
- Publicerad 05:00, 2 dec 2019
Hälften av länets 26 kulturskolor får mindre resurser 2020 och drar ner på allt från administration och inköp till lärartjänster, med färre elevplatser som följd. Det visar Mitt i:s kartläggning. Åtta kulturskolor får ökade anslag, som dock gröps ur av höjda kostnader.
I Upplands Väsby är budgeten ännu inte klubbad, men signalen är att den blir oförändrad (11 miljoner kronor). I praktiken en urholkning.
– Det blir samma budget fast sämre, eftersom vi inte får kompensation för ökade priser och löner. Så har det varit i flera år, säger kulturskolechefen Helena Skoog Waldner.
Alvin Erhardt, Malte Skott, Oscar Tigonen och Arvid Lorendal övar på på ”Smoke on the water” på saxofonkursen vid Upplands Väsby kulturskola. Samma kväll ska de ska spela den på fotbollsavslutningen. Foto: Åsa Sommarström
Bekymrad på sikt
2020 blir det ingen minskning av personal och elever, betonar hon. På längre sikt är hon mer bekymrad. I den enkät som Kulturskolerådet gjorde tidigare i höstas bedömde kulturskolechefen att nedskärningar väntar inom en fyraårsperiod. Följden kan bli ”minskad verksamhet och uppsägning av personal”, skrev hon.
– Det är alltid svårt att sia om framtiden men signalen är att kommunen har ett par tuffa år framför sig och då är det rimligt att även kulturskolan får mindre resurser. Kulturskolan har inte mycket annat att skära ned på än personal. Minskar personalen minskar även antalet elevplatser och kön till kulturskolan blir längre, kommenterar Helena Skoog Waldner sitt enkätsvar.
Välkommet statligt bidrag
Ett välkommet tillskott är det statliga bidraget från Kulturrådet, öronmärkt för utvecklingsprojekt. Kulturskolan i Upplands Väsby har sökt och fått det under tre år. För perioden oktober 2019–mars 2020 fick man 185 000 kronor.
– Pengarna används till att nå nya målgrupper, till exempel genom prova på-verksamhet och breddat utbud (filmskapande), till informationsmaterial som översatts till flera språk, till uppsökande verksamhet och cirkus för särskoleelever, berättar Helena Skoog Waldner.
Dystrare svar i år
Det är inte bara i Stockholms län kulturskolorna har det kärvt. 40 procent av landets kulturskolor förväntar sig besparingar under de närmsta fyra åren, enligt Kulturskolerådets enkät. Svaren är betydligt dystrare än ett år tidigare, då endast 7 procent befarade åtstramningar.
Förändringen är alarmerande, anser Kulturskolerådets generalsekreterare Torgny Sandgren.
– Det är en allvarlig signal, som hänger samman med att många kommuner går med förlust. Det har i sin tur generellt med demografi att göra. Andelen barn, unga och äldre blir fler medan de yrkesverksamma, som betalar skatt, blir färre, säger han.
Dags att plocka ihop saxofonerna efter dagens lektion. Nio pojkar spelar ihop i den här gruppen. Foto:Åsa Sommarström
14 befarar nedläggning
I Stockholms län befarar inga kulturskolor en nedläggning. I riket gör 14 kulturskolor det, enligt enkäten. Torgny Sandgren tycker att en kulturskolelag borde stiftas, för att säkra att kulturskolor finns för alla barn och unga i landet.
– Vi delar kulturskoleutredningens slutsats att en lag vore bra, och driver den frågan. Det är inte rimligt att barns tillgång till en kulturskola är beroende av var barnet bor. Tyvärr är det svårt att hitta en politisk vilja till det, säger han.