Värstingen bland politikernas bilar släpper ut tre gånger mer koldioxid än den miljövänligaste. Foto: Mostphotos

Snacka går ju, men vad kör politikerna själva

En tar bussen till jobbet. En annan kör en bensinslukande Landrover. Mitt i:s granskning visar på stora skillnader i utsläpp mellan toppolitikernas bilar.

  • Publicerad 07:52, 3 sep 2019

Mitt i:s kartläggning visar att 18 av toppolitikerna i Stockholmskommunerna äger en bil, de flesta går på besnin eller diesel. Flera av politikerna kör törstiga bilar med stort klimatavtryck. Knappt en handfull kör en hybridbil, som kan drivas även med el eller etanol. Sex politiker äger ingen bil.

Äger tre bilar

Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro äger tre fordon, två bensinbilar och en dieselbil. Han är därmed en av toppolitikerna i länet som äger flest fordon, varav inget drivs med de mer miljövänliga bränslena.

Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna, äger även hon tre fordon, tre bensinbilar.

Varför har du bensinbilar?

– Det kommer sig av att vi har gamla bilar som vi kört nästa ända sedan de var nya, 10-15 år gamla bilar. Det finns ett värde att inte skrota bilar utan att använda bilarna och hålla dem vid liv. Bilarna familjen äger är relativt bensinsnåla, säger Parisa Liljestrand.

Ska inte politikerna gå i bräschen och ha miljövänliga bilar?

– Att ha ett fordon som är 15 år gammalt och som har gått 30 000 mil är också ett hållbarhetsperspektiv, det är inte bara senaste tekniken som är hållbar, utan man måste också vårda sakerna så att dom håller vilket kan jämföras med vad det kostar att producera en ny bil.

Tre kör hybridbilar

De som kör mest miljövänligt av toppolitikerna är kommuntopparna i Järfälla, Upplands Väsby och Tyresö. De äger alla fordon som delvis drivs med el eller etanol.

Fem av toppolitikerna äger inga fordon, men flera av dem har tillgång till bil genom jobbet eller anhöriga.

Anna König Jerlmyr (M) som är KS-ordförande i Stockholm stad, svarar i ett mejl om varför hon själv inte äger en bil:

Promenerar istället

– Jag använder andra färdsätt, som kollektivtrafik, promenerar och åker taxi, när jag rör mig i Stockholm. Men vi har en bil i familjen som vi använder vid längre resor.

En politiker måste föregå med gott exempel, en politiker tjänar relativt bra och har råd att köpa en miljövänlig bil

Martin Prieto Beaulieu, Gröna bilister

Martin Prieto Beaulieu är generalsekreterare på Gröna bilister, en ideell förening som arbetar för en miljöanpassad utveckling av biltrafiken.

Borde toppolitiker välja att köra miljövänliga bilar?

– Självklart, en politiker måste föregå med gott exempel. En politiker tjänar relativt bra och har råd att köpa en miljövänlig bil, en etanol- eller gasbil, laddhybrid eller elbil, ny eller begagnad. Alternativt att gå med i en bilpool eller hyra bil när man behöver en. Däremot kan man inte kräva att de ska köpa en elbil för miljoner, säger Martin Prieto Beaulieu.