Snablar vilken trädgårdstomte!

Glöm tomtar och grodor i trädgården. Christer Fredriksson i Hässelby villastad har en fyra meter hög afrikansk elefant bakom knuten. Varför? "Den är störst", säger han.

  • Publicerad 20:00, 1 nov 2017

Alla som går förbi blir glada och grannarna älskar den

För fem år fick Christer Fredriksson, boende i Hässelby villastad, syn på en afrikansk elefant (japp, i naturlig storlek) på en auktionssajt. Han ville slå till men någon annan hade redan hunnit före.

– Men han som köpt den hade inte tid att hämta den i Strömstad så jag erbjöd mig att köra upp den. Sen hade jag den i trädgården i fem år tills han ville ha tillbaka den, säger Christer Fredriksson.

Blev tipsad

Christer fick då tips om en annan elefant till salu, den här gången i Facebookgruppen "Udda ting". För 25 000 pix blev den hans. Sedan två månader tillbaka står elefanten på tomten och blickar ut över gatan.

– Alla som går förbi blir glada och grannarna älskar den. Jag fick ett meddelande av en granne som sa att det var ett himla kackel i trädgården, då var det en dagisklass som stod där och tittade, säger Christer.

Men av alla djur, varför en elefant?

– Den är ju störst! Jag har sett flodhästar också men det är inte min grej.

Elefanten är fyra meter hög och väger 300 kilo. Den är gjord av glasfiber och går att ta isär i sex delar. Eftersom den går att flytta behövs enligt Christer inget bygglov.

Även om elefanten tål väder och vind ganska bra finns en risk att den med tiden kan bli lite solblekt. Men Christer har en plan för det också.

– Om den blir förstörd ska jag måla den rosa. Du vet, man brukar säga att man ser rosa elefanter på fyllan, haha.

I trädgården står också två prydnadslejon som Christer köpt på Blocket. Men i dagsläget har han inga planer på att utöka sin "djurpark".

– Nej, men i så fall skulle det vara med en till elefant, säger han.

Har den något namn?

– Nej,vi kallar den bara för elefanten. Det finns faktiskt en tredje elefant i Sverige som står hos ett företag. De kallar den för "elefanten i rummet".

Nöjd. "Det går att beställa en elefant från Kina men det kostar 100 000 kronor så min fru är nöjd över att jag hittade en för 25 000 kronor, haha", säger Christer Fredriksson. Foto: Mikael Andersson

"Lantmäteriet kom hit för att mäta upp en tomtgräns och sa då "jaha, är det här elefanten bor". De hade sett den på flygfotona på eniro", säger Christer Fredriksson. Foto: Mikael Andersson

Västerorts skönaste elefantägare

Bor: Hässelby villastad tillsammans med Anette Nilsson.

Ålder: 55 år

Gör: Driver Akvarielagret i Bromma och flera zooaffärer

Elefantkuriosa: Christer Fredriksson har fiskat i Victoriasjön, Afrikas största sjö, och då sett vilda elefanter. "Jag hade kontakt med en kille som skulle gjuta en elefant till mig i betong. Först tyckte han att det lät som en rolig grej men sen insåg han vilket projekt det skulle bli med byggställningar och allt", säger Christer Fredriksson.

Visa merVisa mindre