Aylin Yuceeer är glad över den chans hon fått att utbildas inom förskolan. Foto: Läsarbild Most Photos/Privat

Snabbutbildad personal ska rycka in vid Lidingös förskolor

28-åriga Aylin Yuceeer blev av med jobbet som restaurangchef under coronakrisen. Nu ska hon och 24 andra snabbutbildas för att förstärka Lidingös kommunal förskolor. – Det ska definitivt bli roligt, säger hon.

  • Publicerad 17:20, 26 maj 2020

Våren har periodvis varit tuff för Lidingös kommunala förskolor med högre personalfrånvaro än normalt. Samtidigt har många stockholmare permitterats, varslats eller blivit uppsagda från sina jobb. Nu ska 25 av dem snabbutbildas för att kunna förstärka Lidingös förskolor.

– Det ska definitivt bli roligt. Och det ger mig en möjlighet att stå på fötterna samtidigt som jag kan bidra. I den här situationen känns det bra att hjälpa till där det behövs, säger 28-åriga Aylin Yuceeer.

Aylin Yuceer arbetade inom restaurang- och hotellbranschen men är nu beredd att sadla om. Foto: Privat

Tills nyligen var hon restaurangchef och sommelier, men under coronakrisen har hon blivit av med jobbet. Nu får hon en chans att byta bransch, genom den pilotutbildning som Beredskapslyftet ordnar, i samarbete med bland annat Lidingö stad.

”Det är pirrigt”

Starten går på onsdag. Under tre dagar får de 25 deltagarna lära sig vad det innebär att arbeta vid förskolan. En dag blir det teori i stadshuset. Sedan följer två dagars praktik i förskolorna.

– Det är lite pirrigt förstås. Men jag ser verkligen fram emot det här. Jag har haft tankar om att arbeta i förskolan tidigare i livet, så det känns som en chans, säger Aylin Yuceeer.

Toppar med hög frånvaro

Ingen av deltagarna är garanterad arbete efter utbildningen. De måste klara den på ett bra sätt, berättar Ingela Landén, verksamhetschef för den kommunala förskolan i Lidingö stad. Hon ser fram emot den avlastning de nya medarbetarna kan ge.

Under våren har vi haft vissa toppar med hög sjukfrånvaro. Det här ger oss möjlighet att förbereda oss inför en eventuell andra coronavåg i höst. Det betyder mycket, säger hon och tillägger:

– Inom förskolan har vi alltid behov av fler duktiga medarbetare. De som går den här utbildningen får ju också en möjlighet att känna efter om de vill fortbilda sig vidare.

Fakta

Detta är Beredskapslyftet

Beredskapslyftet initierades under våren, för att lindra följderna av coronaepidemin.

Initiativtagare till plattformen är Wallenberg Foundation AB och Novaregruppen.

Idén är att koppla samman branscher med personalbrist och branscher med permitteringar och varsel.

Först att utbildas var permitterad SAS-personal, som fick vårdutbildning vid Sophiahemmet Högskola.

Sedan dess har Beredskapslyftet erbjudit snabbutbildningar inom vård, skola, äldreomsorg, skogsplantering och förskolan. Hittills har cirka 590 personer som stått utan arbete på grund av coronaepidemin utbildats inom dessa områden.

Källa: Beredskapslyftet
Visa merVisa mindre