Solna är en av 13 kommuner i länet som har infört besöksförbud på äldreboenden med stöd från Folkhälsomyndigheten.

Staden uppger inte hur många smittade som finns i verksamheterna, men det ska röra sig om "under 20" utspridda på ett antal boenden.

Omvårdnadsnämndens ordförande Samuel Klippfalk (KD) säger att smittan minskat den senaste veckan.

– Vi hoppas att det är en trend som fortsätter, jämfört med i våras har vi en större beredskap och testkapacitet. Vi har blivit bättre på att mota bort smitta, säger han.

Fyra boenden i studie

Man har nyligen infört så kallade snabbtester för att få snabba resultat vid misstänkt smitta på boendena Polhemsgården, Björkgården, Tryggheten och Berga.

– De i personalen som vill testa sig får göra det och svaret kommer på en kvart. Snabbtesterna verifieras med de vanliga testerna som brukar ta ett par dagar att få svar på.

Testerna ingår i en studie som görs av Familjeläkarna, Karolinska Institutet och Folkhälsomyndigheten.

Precis som på andra boenden i länet har man hittat smittad personal utan symptom i Solna med hjälp av snabbtesterna, berättar Samuel Klippfalk.

Besöksförbudet på Solnas boenden gäller till och med 12 december, men staden har ansökt hos Folkhälsomyndigheten om att förlänga förbudet en vecka.

– Det finns folk som hört av sig och inte vill att vi ska ha ett förbud, jag har full förståelse för att de vill träffa sina anhöriga. Men det innebär en risk, säger Samuel Klippfalk.