Snabbt fullt när arresten har sommarstängt

När arresten på Södermalm stängdes för sommaren dröjde det inte många timmar innan arresten på Norrmalm var full och personer fick börjas köras ut i olika delar av länet. – Hittills har det inte varit så lyckat, säger polisen Viktor Adolphson.

  • Publicerad 20:31, 27 jun 2018

Arresten på Södermalm kommer att vara stängd mellan 25 juni och 24 augusti. Något som Viktor Adolphon, yttre befälet på Södermalm, hittills är kritisk mot.

– Häromdagen omhändertogs en fyllerist. Det var fullt och personen fick inte plats i arresten på Norrmalm. För att hitta en plats och sedan köra personen tog det en och en halv timme. Normalt tar det tjugo minuter, säger polisen Viktor Adolphson.

Färre poliser i arresten och mer på gatorna

Det är Stockholms citys polismästare Christian Agdur som har beslutat om att stänga arresten på Södermalm under sommaren. Han var tidigare polismästare för distriktsområde Södertörn, där arrestavdelningarna Handen och Flemingsberg slogs samman till en.

– På Södertörn fick vi en bättre koncentration av de frihetsberövade. Det gjorde att färre poliser behövdes för att ta hand om samma mängd människor. Vi sparar in resurser och fick ut fler poliser på gatorna, därför gör vi det här i city, säger Christian Agdur.

I måndags blev en polispatrull uppbunden i en och en halv timme på grund av en fyllerist. Är inte risken att polisen försvinner från gatorna då?

– Den händelsen berodde på flera olika faktorer. Dels var det olycklig tajming och det var många nya och lite inkörningsproblem, som det alltid är när det är något nytt. Jag tror som sagt att vi kommer få fler poliser på gatorna.

Vi kan ju inte strunta i att ta hand om folk

Viktor Adolphson, yttre befäl

Polisens statistik visar att antalet frihetsberövade går ner under sommaren, enligt Christan Agdur. En bild som inte delas av Viktor Adolphson.

– Under sommaren ökar trycket, city ligger redan högt på listan över antalet fyllerister. Det har inte varit lyckats hittills och jag är orolig. Effekten kommer bli, att vi blir färre på gatorna eftersom det tar längre tid att hitta arrestplats. Vi kan ju inte strunta i att ta hand om folk, det är ju för deras och andras säkerhet som vi tar hand om dem, säger Viktor Adolphson.

Polisen är förberedda på det värsta

Under tisdagen spärrades en cell i polishuset i Täby av, efter att polisen tagit hand om cyanidkapslar. Arresten i Täby har varit stängd i flera år och kunde därmed användas som förvaringsutrymme.

Om något oväntat händer i city kommer polisen att kunna akutöppna arresten på Södermalm.

– Händer något som gör att vi behöver öppna en arrest, kan vi göra det på ett par timmar. I höst kommer vi utreda hur det har gått och om vi ska göra några förändringar, säger polismästaren Christian Agdur.