Snabba ryck i överraskningsbransch

Du behöver inte damma av ditt signerade konstverk i olja för att få in litet extrapengar efter sommarens förlustelser. Det kan räcka med att sälja de pyttesmå silverskedarna efter moster Henny, eller det där smala guldarmbandet som du inte använt på tjugo år. Nätauktionerna är överraskningarnas bransch.

  • Publicerad 13:34, 21 sep 2020

Vid Ekolskrog i Bålsta, med egen motorvägsavfart från E 18, ligger ett lågt grått hus med ett spännande innehåll – Bålsta Auktionshall.

Äldre saker söker nya ägare. Det enda som saknas är de ekande orden; första, andra, tredje och klubban i bordet.

– Den tiden är definitivt förbi, säger värderingsmannen Linnea Holmer. Idag är det webbauktioner som gäller.

När coronaepidemin tog fart i mars var det krismöte också hos Bålsta Auktionshall, där den stora frågan var hur mycket av väntade affärer som skulle gå förlorade.

– Det blev tvärt om. Hela branschen har fått skriva om målen, och det uppåt. Ökningen ligger inte sällan runt en tredjedel av normal omsättning.

Linnea ser en enkel förklaring:

– Många började jobba hemma, och insåg att var dags att förnya inredningen. Kanske ändra sakerna på fönsterhyllan eller en färgsprakande oljemålning över soffan i vardagsrummet?

– Vi försöker ständigt ha tusen varor ute för bud. Helt klart ligger vi i rätt segment också för dem som inte är samlare utan enbart vill fräscha upp hemmet. En Orreforsvas á 300 kronor kan definitivt göra skillnad, precis som en filt designad Viola Gråsten eller varför inte en kruka i terrakotta.

Linnea har en gedigen bakgrund i branschen. Universitetsutbildning i England, sett Christie’s från insidan, jobbat på Victoria & Albert Museum och Stockholms Auktionsverk.

– Det mest spännande jag vet är att gå in i hela hem för att sortera ut och värdera det som passar att säljas på auktion, ofta efter en person som avlidit. Jag är den sista som ser hemmet komplett, vad en människa skapat och vårdat som en del av sig själv. Det jobbet måste ske med vördnad och eftertanke.

Linnea är noga att poängtera det som hon beskriver som miljötänket – återanvändning istället för att kasta och köpa nytt:

– Möbler är äldre datum handlar ofta om kvalitet, och är värda ett bättre öde än tippen. Idag är det populärt att blanda stilar och intryck. Det moderna bordet kan bli så mycket charmigare kompletterat med allmogestolar.

– Istället för att kasta de stora tunga sakerna du vill bli av med, ta några bilder och skicka till oss så vi kan bedöma om de går att sälja vidare. Mindre föremål lägger du i en flyttkartong och tar med hit för bedömning.

Auktionsbranschen är full av trender. För ett par år sedan klubbades allt grönt blixtrande snabbt, oavsett om det var porslin, prydnadssaker eller möbler.

Vad är mest trendigt i dag?

– Allt med namngivna formgivare och det behöver verkligen inte vara något av de mest kända namnen. Ett tips är annars att titta i besticklådan eller längst in i sovrumsbyrån. Allt i silver har god åtgång. Även pyttesmå kaffeskedar och servettringar.

Ett avslutande råd från Linnea Holmer:

– När det gäller guld och silver, berlockarmband, de onödiga pyttesmå silverskedarna eller ringarna: Tänk dig för innan du lämnar sakerna till uppköparen av ädelmetaller. Du får nästan alltid ett bättre pris hos en auktionsfirma, och på så sätt kommer dina saker till glädje för andra.

FAKTA: Auktionshall

Företaget: Bålsta Auktionshall AB, grundat 1975.

Besöksadress: Sedan 1994 vid Ekolskrog med avfart från E 18.

Verksamhet: Nätauktioner. Klubbat värde 20 miljoner (2019) .

Antal anställda:
Sju heltid, tre deltid.

Visa merVisa mindre

Pappan i den drabbade familjen: ”Vi hade polisskydd i tre månader”

18-åring åtalas för granatattacken i Bro. Det var i somras som en barnfamilj i Bro utsattes för livsfara då en handgranat kastades mot deras villa och detonerade på altanen. Nu väcker åklagaren åtal. För Mitt i berättar pappan i familjen om...fredag 15/1 15:34

Körigt för bärgaren när första halkan kom

När halkan slog till i början av veckan blev det intensivt för bärgarna på Craft Carrier, som servar hela norrort. – Från måndag morgon till onsdag kväll har vi haft 250 jobb. Normalt ligger vi på...torsdag 14/1 12:36