Enligt åtalet så misstänks de båda männen ligga bakom en omfattande och organiserad smuggling av cannabis genom flera länder i Europa – och med slutdestination Kungsängen.

– Vi har lyckats stoppa narkotikan från att komma ut på den svenska marknaden och tagit nästan 400 kg cannabis i beslag. Vi har belägg för att de misstänkta männen har organiserat hela narkotikahanteringen. Upplägget har liknat ett internationellt företag som handskas med narkotika, säger kammaråklagare Sara Nilsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som leder förundersökningen, i en kommentar.

Åklagaren menar att männens roll i det hela handlar om att de planerat och organiserat både förvärv, själva transporten och sedermera också överlåtelsen av narkotikan.

Brotten ska ha inträffat under perioden juni 2019 till februari 2020, då en transport avgick från Spanien och började sin resa mot Upplands-Bro och Kungsängen.

https://www.mitti.se/nyheter/man-misstanks-ha-fort-ett-halvt-ton-knark-till-upplands-bro/lmtbr!7991679/

När narkotikan beslagtogs i Sverige greps samtidigt de båda männen vid ett tillslag i Portugal. De har varit frihetsberövade sen dess.

Polisens utredningsenhet inom NOA, nationella operativa avdelningen, har arbetat med utredningen som dels inneburit att: ”svensk polis infiltrerat ett antal individer för att komma åt de som är högst upp i den kriminella organisationen”, skriver åklagarmyndigheten i sitt pressmeddelande.

– Ärendet är resultatet av ett gediget och komplicerat polisarbete med särskilda spaningsmetoder. Nu ser vi fram emot att få det prövat rättsligt. Huvudmålet med operationen är uppfyllt i och med att organisationens verksamhet avbrutits och personer i toppskiktet nu åtalas, säger Christer Nilsson, chef för Noas utredningsenhet, i en kommentar.

Tidigare har en 25-årig man redan dömts till sex år och fem månaders fängelse för att ha tagit emot transporten med narkotikan då den kom till Sverige. Han dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott av Svea hovrätt.