Fuling. Att smita förbi vägbommen på Gubbkärrsvägen i Nockeby kan ge 1 000 kronor i böter, enligt polisen. Foto: Stefan Källstigen

Smitväg kan täppas till än mer

Problemet med bilister som smiter förbi vägbommen på Gubbkärrsvägen fortsätter. Nu undersöker staden om smitvägen genom Nockeby ska täppas till än mer.

  • Publicerad 14:18, 13 maj 2022

Vägbommen på Gubbkärrsvägen i Nockeby har funnits på plats sedan 1977.

Bommen fälls ned över körbanan in till Nockeby mellan halvsju och nio under rusningstid på morgnarna, för att hindra biltrafik på Drottningholmsvägen att använda Gubbkärrsvägen som smitväg på väg in till stan.

När Mitt i var på plats en morgon 2019 såg vi flera bilister som smet förbi bommen genom att köra i körfilen för trafik i motsatt riktning.

En undersökning som Sweco gjorde året innan visade att drygt 200 fordon smet förbi bommen under juni månad.

I onsdags morse förra veckan var Mitt i på plats igen. Och då var det dags igen. Även vid det här tillfället kunde vi observera att det smets förbi bommen.

Strax före nio, när tidningen var på plats, så – boom, inom loppet av några sekunder smet tre bilister förbi bommen.

Berörd. Per Andelius tycker att även eftermiddagstrafiken borde stoppas på Gubbkärrsvägen. Foto: Stefan Källstigen

Effekt. När smitvägen Grönviksvägen i Nockeby stängdes av minskade trafiken, enligt Daphne Thörn. Foto: Stefan Källstigen

Bor vid vägen

Per Andelius bor längre bort på Gubbkärrsvägen. Hans uppfattning är att få bilister som kör på Gubbkärrsvägen överhuvudtaget ska till hans område.

– Det är ett problem, tycker han om biltrafiken.

Han har bott vid Gubbkärrsvägen i decennier och funderar på hur effektiv vägbommen egentligen är.

Per Andelius ser biltrafiken under eftermiddagarna som ett större problem när bilisterna ska hem igen och då helt lagligt kör Gubbkärrsvägen åt andra hållet. Då är det en lång bilkö på annars fridfulla Gubbkärrsvägen, säger han.

– På eftermiddagen står en flera hundra meter lång rad med bilar ute på gatan och puttrar.

Han tycker att vägbommen på försök borde flyttas till en plats så att eftermiddagstrafiken i stället hindras att åka Gubbkärrsvägen.

– Jag skulle inte ha problem med om de flyttade bommen på prov.

Ska minska genomfart

Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret, skriver i mejl till Mitt i att bommen är till för att minska genomfartstrafiken genom Nockeby vid köer på Drottningholmsvägen.

"Vi känner till att det förekommer att bilar kör förbi bommen. Det är väldigt tydligt på platsen att det inte är tillåtet. Det finns förutom själva bommen en heldragen linje mellan höger och vänster körfält och skylt som informerar om att det är förbjudet att köra in på Gubbkärrsvägen vardagar mellan 06.30 och 09.00. Att bevaka att trafikregler följs är polisens uppgift. Tyvärr kan det hända att människor bryter mot trafikregler men vi är övertygade om att bommen gör stor nytta."

Näst i tur? Trafikkontoret undersöker nu eventuella åtgärder även mot genomfartstrafik ut från Gubbkärrsvägen. Foto: Stefan Källstigen

Flyttas inte

Trafikkontoret har inga planer på att flytta bommen men kommer att besöka området för att undersöka hur trafikflödena ser ut.

"Mina kollegor ska titta lite på hur det ser ut och fungerar på platsen de närmaste månaderna och om vi kommer fram till att det är värt att testa något annat eller ytterligare så kan det hända att vi gör det", skriver Malinda Flodman.

Daphne Törn, bosatt i en annan del av Nockeby, säger att hon har märkt av skillnaden när en annan smitväg här i Nockeby, Grönviksvägen, stängdes av från genomfartstrafik.

– Trafiken har lugnat sig, säger hon.

Per Andelius på Gubbkärrsvägen har för sin del en förklaring till att det ser ut så här i trafiken.

– Gamla städer är inte byggda för bilar.

Själv cyklar han.

Stopp i ottan. Trafikbommen vid Gubbkärrsvägen har varit i funktion i 45 år. Foto: Stefan Källstigen

Mitt i såg smitare

Bommen ska under morgnarna hindra trafik på Drottningholmsvägen att köra in på Gubbkärrsvägen och vidare till innerstan.

Mitt i höll trafikbommen under uppsikt onsdag 4 maj mellan klockan 7.30 och 8.45.

Tre bilister smet förbi bommen.

Åt andra hållet, ut från Gubbkärrsvägen, där trafik är tillåten, körde under den angivna tiden 80-90 personbilar, ett tiotal lastbilar, fyra cyklister och 15 mopedister.

Visa merVisa mindre