Förra veckan ökade antalet smittade med nästan det dubbla jämfört med veckan innan. I dag, tisdag, rapporterade Folkhälsomyndigheten in 452 nya fall sedan i fredags, när senaste rapporten kom. Totalt är det nu 25 046 personer som har bekräftats smittade i Region Stockholm.

Inga nya dödsfall har rapporterats in, och totalt har 2403 personer avlidit i länet.

– Vi är allvarligt bekymrade och vi ser allvarligt på smittspridningen i Region Stockholm just nu, sa hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson vid en pressträff på tisdagseftermiddagen.

Riktlinjer gäller

– De nya siffrorna tyder på att smittspridningen har ökat, och det tyder i sin tur på att alltför många har slutat följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Många har slappnat av helt enkelt. Två meters avstånd är fortfarande det vi ska försöka hålla till varandra, säger Björn Eriksson.

"Vidrig sjukdom"

Utöver att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer vill Region Stockholm också att privatpersoner och företag drar sitt strå till stacken i kampen mot viruset.

– Föräldrar, kompisar, skolor och arbetsplatser bör sätta sig ner och prata om vad man kan göra för att vara en del av arbetet för att minska smittspridningen. För dem som är sjuka är det en vidrig sjukdom och det är bra om journalisterna fortsätter att berätta om sjukdomen, sa Björn Eriksson på presskonferensen.