Björn Eriksson är bekymrad över de senaste veckornas utveckling. Bilden är från en presskonferens tidigare i år. Foto: Ingrid Johansson

Smittspridningen ökar i länet: "Vi är allvarligt bekymrade"

Smittspridningen fortsätter att öka i länet igen. Nu vädjar Region Stockholm om allmänhetens hjälp för att försöka undvika en lika kritisk situation som i våras.

  • Publicerad 16:41, 29 sep 2020

Förra veckan ökade antalet smittade med nästan det dubbla jämfört med veckan innan. I dag, tisdag, rapporterade Folkhälsomyndigheten in 452 nya fall sedan i fredags, när senaste rapporten kom. Totalt är det nu 25 046 personer som har bekräftats smittade i Region Stockholm.

Inga nya dödsfall har rapporterats in, och totalt har 2403 personer avlidit i länet.

– Vi är allvarligt bekymrade och vi ser allvarligt på smittspridningen i Region Stockholm just nu, sa hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson vid en pressträff på tisdagseftermiddagen.

Riktlinjer gäller

– De nya siffrorna tyder på att smittspridningen har ökat, och det tyder i sin tur på att alltför många har slutat följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Många har slappnat av helt enkelt. Två meters avstånd är fortfarande det vi ska försöka hålla till varandra, säger Björn Eriksson.

"Vidrig sjukdom"

Utöver att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer vill Region Stockholm också att privatpersoner och företag drar sitt strå till stacken i kampen mot viruset.

– Föräldrar, kompisar, skolor och arbetsplatser bör sätta sig ner och prata om vad man kan göra för att vara en del av arbetet för att minska smittspridningen. För dem som är sjuka är det en vidrig sjukdom och det är bra om journalisterna fortsätter att berätta om sjukdomen, sa Björn Eriksson på presskonferensen.

Regionens uppmaningar

På tisdagens presskonferens lyfte hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson fram fem uppmaningar och riktlinjer för Stockholmarna att följa framöver:

Distansarbeta om du kan.

Träna utomhus eller på tider när inte så många andra tränar.

Umgås främst med de som bor i ditt hushåll.

Vänta med fester.

Håll kontakten med äldre och riskgrupper via telefon eller digitalt.

Visa merVisa mindre