På grund av ett pågående IT-avbrott kan Folkhälsomyndigheten inte rapportera data från och med kvällen den 13 juni, men siffrorna som FHM redovisade i dag bör stämma då de gäller vecka 23 som hade 13 juni som sista dag.

Tendensen med en tydlig minskning av smittade är för övrigt den samma i hela landet och i så gott som hela Europa, förklarade statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff med FHM och andra myndigheter.

Allt fler vaccinerade

Smolket i bägaren är spridningen av den nya deltavarianten av viruset. Totalt har 207 fall av deltavarianten rapporterats in i Sverige.

– Det finns fall av delta spridd i flera länder i Europa och på andra håll i världen så den har helt klart potential att sprida sig, säger Anders Tegnell.

Samtidigt fortsätter vaccinationerna. Nu har 52,4 procent i Sverige fått den första dosen och 29,1 procent har även fått den andra.

Sollentuna släpade länge efter andra kommuner, både i Stockholms län och i övriga landet, men har nu kommit i kapp och förbi. I dag har 53,5 procent av alla Sollentunabor över 18 år (29 866 personer) fått första dosen, och 22,5 procent (12 536 personer) har fått också den andra.

Delta väcker oro

Fler vaccinerade, färre smittade, färre på IVA, och färre avlidna. På grund av oro för deltavarianten vill socialminister Lena Hallengren (S) ändå påminna om vikten av att följa de restriktioner som fortfarande finns kvar.

– Till de äldre som är fullvaccinerade vill jag säga: Våga lev men håll dig till gällande restriktioner, sa hon på en presskonferens tidigare i dag.

https://www.mitti.se/nyheter/oron-okar-for-spridning-av-muterade-viruset/repufp!BqMf3wlchBkez2hZXpbg/

Även FHM:s generaldirektör Johan Carlson underströk att pandemin inte är över och att deltavarianten bedöms som mer smittsam än de tidigare virusvarianterna.