Skylt i Malmparken. Trots minskad smittspridning är det viktigt att fortsatt följa restriktionerna för att undvika att den mer smittsamma deltavarianten lyckas sprida sig. Foto: Tomas Stark

Smittspridningen nere på lika låg nivå som förra sommaren

Antalet nya smittade av covid-19 fortsätter att minska i Sollentuna, det visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Under vecka 23 var det endast 9 bekräftade fall – en minskning för femte veckan i rad och den lägsta noteringen sedan början av augusti i fjol.

  • Publicerad 15:32, 17 jun 2021

På grund av ett pågående IT-avbrott kan Folkhälsomyndigheten inte rapportera data från och med kvällen den 13 juni, men siffrorna som FHM redovisade i dag bör stämma då de gäller vecka 23 som hade 13 juni som sista dag.

Tendensen med en tydlig minskning av smittade är för övrigt den samma i hela landet och i så gott som hela Europa, förklarade statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff med FHM och andra myndigheter.

Allt fler vaccinerade

Smolket i bägaren är spridningen av den nya deltavarianten av viruset. Totalt har 207 fall av deltavarianten rapporterats in i Sverige.

– Det finns fall av delta spridd i flera länder i Europa och på andra håll i världen så den har helt klart potential att sprida sig, säger Anders Tegnell.

Samtidigt fortsätter vaccinationerna. Nu har 52,4 procent i Sverige fått den första dosen och 29,1 procent har även fått den andra.

Sollentuna släpade länge efter andra kommuner, både i Stockholms län och i övriga landet, men har nu kommit i kapp och förbi. I dag har 53,5 procent av alla Sollentunabor över 18 år (29 866 personer) fått första dosen, och 22,5 procent (12 536 personer) har fått också den andra.

Delta väcker oro

Fler vaccinerade, färre smittade, färre på IVA, och färre avlidna. På grund av oro för deltavarianten vill socialminister Lena Hallengren (S) ändå påminna om vikten av att följa de restriktioner som fortfarande finns kvar.

– Till de äldre som är fullvaccinerade vill jag säga: Våga lev men håll dig till gällande restriktioner, sa hon på en presskonferens tidigare i dag.

Oron ökar för spridning av muterade viruset

Även FHM:s generaldirektör Johan Carlson underströk att pandemin inte är över och att deltavarianten bedöms som mer smittsam än de tidigare virusvarianterna.

Smittspridningen över tio veckor

Bekräftade nya fall av covid-19 de senaste veckorna i Sollentuna:

Vecka 23: 9

22: 34

21: 55

20: 144

19: 184

18: 261

17: 247

16 : 204

15: 257

14: 241

Statistiken är baserad på laboratoriebekräftade fall anmälda enligt smittskyddslagen. Siffrorna redovisas när provsvaret har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten, vilket vanligtvis tar några dagar. Statistiken sammanställs på torsdagen veckan efter.

Visa merVisa mindre

Covid-19 i Sollentuna vecka 23

Antal nya bekräftade fall i Sollentuna: 9

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 13/6): 160

Andel vaccinerade över 18 år, en dos: 53,5 procent

Andel vaccinerade över 18 år, två doser: 22,5 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Över tio år gammalt dna-prov fällde man för barnvåldtäkt

Nyheter Nytt analysverktyg visade annat resultat En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklagaren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på...måndag 26/7 19:00

Självplock av jordgubbar i Väsby dröjer till nästa år

Nyheter Corona satte stopp för korona Den som vill plocka lokala jordgubbar får ge sig till tåls ett år till. Upplands Väsby Självplock håller stängt även denna säsong – men 2022 blir det en ny fräsch sort i odlingen.fredag 23/7 16:29

Erik tävlar bland världseliten i bågskytte

Nyheter Sollentunabo debuterar i seniorlandslaget 22-årige Erik Persson debuterar i seniorlandslaget i bågskytte. Samtidigt som han är heltidsstuderande KTH-student är han en av Sveriges mest relevanta compound-skyttar. "Det krävs mycket planering...fredag 23/7 14:42