Sverige har just nu den största smittspridningen av alla länder i Europa med 668 bekräftade fall per dygn på 100 000 invånare. Motsvarande siffra i exempelvis Norge och Finland är 108 respektive 52.

I Sollententuna har smittspridningen ökat fyra veckor i rad.

Med anledning av den höga smittspridningen kommer de gällande coronarestriktionerna att vara kvar hela maj. Det fanns planer på att lätta på dem från den 17 maj, men i onsdags gav regeringen besked om att lättnaderna skjuts upp och kan träda i kraft först den 1 juni.

– Smittspridningen är kvar på en alldeles för hög nivå. Och belastningen på vården är alldeles för hög. Slarvar vi, får vi betala för det senare, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Lättnader snart

De lättnader som träder i kraft den 1 juni – förutsatt att smittläget är acceptabelt då – är dessa:

✓ Restauranger kommer kunna vara öppna till 22.30. Och ingen alkohol får serveras efter klockan 22.

✓ Lägerverksamhet för barn tillåts.

✓ Inomhus- och utomhuscuper tillåts för barn.

✓ Publiktaket på offentliga tillställningar kan höjas. Det införs olika deltagartak beroende på om evenemang genomförs inomhus eller utomhus, och vilken typ av evenemang det handlar om.

✓ Regelverket som medför lättnader för tivolinöjen träder i kraft.

Förhoppningen är att vaccinationerna ska fortsätta gå framåt och ge effekt. Över tre miljoner svenskar, cirka 40 procent av den vuxna befolkningen, har nu fått första dosen.

Stockholms län ligger lite efter, och Sollentuna ligger på nedre halvan i länet.

18 918 Sollentunabor har fått första dosen, det är 33,9 procent av den vuxna befolkningen. 4 246 Sollentunabor har även fått andra sprutan. Det innebär 7,6 procent, klart lägre än snittet för hela länet och för hela landet (som är 11,0 procent).

Få dödsfall sista tiden

När det gäller antalet avlidna till följd av covid-19 finns det anledning till optimism. Inga nya dödsfall har noterats i Sollentuna på två veckor och på äldreboenden och i hemtjänsten har ingen dött av corona på fem veckor.

Sammanlagt har 154 Sollentunabor avlidit på grund av covid-19. Det är 208 döda per 100 000 invånare – endast 25 av Sveriges 290 kommuner har en högre andel än så.

Totalt i Sverige har pandemin skördat 14 267 dödsoffer.

https://www.mitti.se/nyheter/vistelseforbud-kan-inforas-om-for-manga-samlas/repuek!OYDZ3Yn@mqmZ2UbAWGxBiA/