Coronatester. Fler som testar sig ger fler registrerade sjukdomsfall .

Smittan stiger – men Vallentuna ligger bra till

Smittspridningen i Vallentuna fortsätter att öka och ännu syns ingen inbromsning. Men är läget så nattsvart som det kan verka? Vi har dykt ner i statistiken och, faktiskt, hittat en del ljuspunkter.

  • Publicerad 17:57, 12 dec 2020

I våras var Vallentuna snabba med att agera. Redan efter sportlovet beslöts att kommunanställda som vistats i riskområden som Italien och Österrike, skulle jobba hemifrån. Tillsammans med skånska Staffanstorp var kommunen ensam om det.

Under våren låg smittspridningen mycket lågt i Vallentuna. Inte ett sjukdomsfall rapporterades förrän i vecka 15 och fram till början av augusti översteg de aldrig 20 per vecka.

Två ökningar

Men sedan ökar det brant. Under vecka 31 registreras bara ett sjukdomsfall. Veckan därpå åtta och lika många under vecka 33.

Men det är i oktober som den hittills brantaste stigningen inleds.

I vecka 43 registreras nya 23 sjukdomsfall i Vallentuna, drygt 7 per 10 0000 invånare. Veckan därpå insjuknar tre gånger så många, 21 personer. I vecka 45 är antalet nya sjukdomsfall 134, den hittills högsta siffran.

Tester ökar statistiken

Emelie Hallin, stabschef på kommunledningskontoret, ser flera skäl till att smittan tagit fart under hösten. En är förstås att testningen inte kommit igång i våras och att alla som var sjuka då inte kom in i statistiken.

– Ju fler som provtas, desto större antal smittade kan identifieras. Viss ökad rörlighet bland invånare under semesterperioden kan också ha bidragit, säger hon.

Ingen inbromsning

Den kraftiga ökningen sedan i november pågår fortfarande.

– Men vi ligger fortfarande relativt bra till, säger Emelie Hallin. Det finns förstås Norrlandskommuner där avstånden är större. Att hålla i, hålla ut och hålla avstånd är en utmaning över tid.

I vecka 48, den senaste period vi har siffror från när artikeln skrivs, rapporterades 39 insjuknade per 10 000 invånare. Bland grannkommunerna i norrort var det bara Vaxholm och Norrtälje som hade en lägre andel sjukdomsfall.

Få döda i covid-19

I Vallentuna är det också få som avlidit jämfört med i andra stockholmskommuner.

Fram till den 23 november hade 15 personer gått bort i covid-19, varav fyra på särskilt boende. Bara Ekerö, Vaxholm och Nykvarn har lägre siffror i regionen.

Högst tre personer av de som avlidit i covid-19 hade hemtjänst. Siffran är så låg att den av sekretesskäl inte specificeras av Socialstyrelsen.

Sjuka och döda

Hittills har 874 sjukdomsfall registrerats i Vallentuna. Kommunen har 256 fall per 10 000 invånare.15 personer har avlidit i covid-19.

Österåker har hittills haft 1248 sjukdomsfall. 274 fall per 10 000 invånare. 34 personer har avlidit.

Täby: 2153 sjukdomsfall. 300 fall per 10 000 invånare. 64 har avlidit.

Upplands Väsby: 1415 sjukdomsfall och 302 fall per 10 000 invånare. 73 har avlidit.

Visa merVisa mindre