Alla elever i högstadiet och på gymnasiet ska stanna hemma vecka tio, veckan efter sportlovet. Undervisningen får ske på distans.

Detta enligt en ny regional rekommendation från Smittskydd Stockholm.

– Under sportlovet är det risk att man träffar fler än de man normalt umgås med, och därmed risk för smittspridning. Därför uppmanar vi till distansundervisning för högstadiet och gymnasiet, med undantag för särskolan och för elever som behöver vara i skolan, för praktiska moment och examina, sade smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund vid en pressträff på tisdagen.

Munskydd på

Dessutom ska nu munskydd användas i kollektivtrafiken alla tider på dygnet, och inte bara i rusningstrafiken.

– Vid min privata spaning i morse kunde jag se att vi behöver öka användningen. Det är ju också svårt att hålla reda på de tider när de ska användas. Och fortsatt gäller ju också att bara resa om man måste.

Nytt är också att munskydd bör bäras inomhus, i affärer, hos frisören och även på jobbet. Om man behöver befinna sig nära andra människor mer än 15 minuter ska munskydd bäras, är rekommendationen. Det gäller dock inte i skolan.

Smittspridning ökar

Bakgrunden till skärpningarna är att smittspridningen har tagit fart igen. Att den ökade med 24 procent mellan vecka fem och sex var ingen tillfällighet. Mellan vecka sex och sju var ökningen 27 procent.

Vecka sju konstaterades 5 085 smittade med covid-19.

– Vi vet att ökad smittspridning följs av en ökning av antalet sjukhusvårdade, och vi ser nu att det ökar, även inom intensivvården.

Färre vaccindoser

Extra bekymmersamt är också att de utlovade vaccinleveranserna krymper. Jämfört med förra veckan fick regionen denna vecka 8 000 färre doser, och i mars minskar antalet doser med fem procent jämfört med tidigare prognos.

– Jag vädjar och hoppas att vi tillsammans orkar hålla ut och hjälpa varandra att följa de råd och rekommendationer vi har och bidra till minskad smittspridning så att färre blir svårt sjuka och dör, sade Maria Rotzén Östlund.

Karantän efter utlandsresa

Alla svenska medborgare som kommer från utlandet till Arlanda kan testas för covid-19 direkt på flygplatsen. De ska sedan hålla sig hemma i sju dagar enligt den nationella rekommendationen, och ska sedan testas igen efter fem dagar.

För utländska medborgare som reser till Sverige har regeringen beslutat om striktare krav. De måste visa ett negativt PCR-test för pågående infektion som inte är äldre än 48 timmar.