Vaccinerade. För att restriktionerna ska lätta under hösten behöver fler vaccinera sig, berättar Anders Tegnell under torsdagen. Foto: Christian Lärk

Smittan fortsätter uppåt i Sigtuna

Antalet smittade på en vecka fortsätter att öka i Sigtuna, enligt den senaste rapporten från Folkhälsomyndigheten.

  • Publicerad 09:30, 27 aug 2021

Det absolut viktigaste alla kan göra nu för att vi ska få en lugn höst är att vaccinera sig

För fjärde veckan i streck stiger antalet smittade i Sigtuna kommun. Totalt 36 personer rapporterades smittade med covid-19, jämfört med 23 veckan innan.

Ett nytt dödsfall rapporterades från Sigtuna kommun, där totalt 111 personer avlidit till följd av coronaviruset.

I Stockholm rapporteras 2 084 personer smittade, jämfört med 2050 veckan innan.

Yngre vaccinerar sig mindre

Under torsdagens presskonferens berättade statsepidemiolog, Anders Tegnell, att de sett en ökning de senaste fyra till sex veckorna i Sverige, men att nivåerna håller på att plana ut.

Samtidigt rapporteras dödsfallen och inlagda på IVA vara på låga nivåer.

Tegnell uppmanade fler att gå och vaccinera sig.

– Det absolut viktigaste alla kan göra nu för att vi ska få en lugn höst är att vaccinera sig.

Folkhälsomyndigheten (FHM) meddelar att personer mellan 20 och 39 år är den åldersgrupp som just nu sprider viruset mest.

Samtidigt är det den åldersgrupp där vaccinationstäckningen är lägst. Framförallt i Sigtuna som placerar sig i botten av samtliga kommuner i länet. Något som Mitt i Sigtuna rapporterade om förra veckan.

– Vi ser att, som jag har sagt tidigare, att vi har en bra högre vaccinationstäckning över 60 år. Men det finns ganska stora grupper kvar under 50 år som bara fått en dos, och ganska många som inte fått en dos, säger Anders Tegnell.

Så många har fått vaccin

Totalt 6,6 miljoner svenskar har nu fått minst en dos, och strax över 5 miljoner två doser, meddelar Folkhälsomyndigheten.

I Sigtuna kommun har 71 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos och 57 procent har fått två doser (se faktaruta).

Covid-19 i Sigtuna vecka 33

Antal nya bekräftade fall i Sigtuna: 36

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 26/8): 111

Andel vaccinerade över 18 år, en dos: 71 procent

Andel vaccinerade över 18 år, två doser: 57 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Nästan dubbelt så många smittade

Nyheter Stora skillnader i olika områden En ökning från vecka 36 till vecka 37 i antalet smittade i Sigtuna kommun. Inget nytt dödsfall, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport.fredag 24/9 10:15

Sigtuna faller i företagsranking igen

Nyheter Tappat från 16 till 75 plats på nio år När Sigtunaföretagare rankar kommunen faller den på Sverigelistan för sjunde gången på nio år.onsdag 22/9 11:57

Känd Sigtunadoldis med i "Draknästet"

Nyheter Entreprenören Jonas Eriksson hetare än någonsin I somras satt han dagligen i EM-studion och hans nya padelbana i Sigtuna stadsängar invigdes. Nu kan Sigtunabon Jonas Eriksson även titulera sig som drake.måndag 20/9 10:08