För fjärde veckan i streck stiger antalet smittade i Sigtuna kommun. Totalt 36 personer rapporterades smittade med covid-19, jämfört med 23 veckan innan.

Ett nytt dödsfall rapporterades från Sigtuna kommun, där totalt 111 personer avlidit till följd av coronaviruset.

I Stockholm rapporteras 2 084 personer smittade, jämfört med 2050 veckan innan.

Yngre vaccinerar sig mindre

Under torsdagens presskonferens berättade statsepidemiolog, Anders Tegnell, att de sett en ökning de senaste fyra till sex veckorna i Sverige, men att nivåerna håller på att plana ut.

Samtidigt rapporteras dödsfallen och inlagda på IVA vara på låga nivåer.

Tegnell uppmanade fler att gå och vaccinera sig.

– Det absolut viktigaste alla kan göra nu för att vi ska få en lugn höst är att vaccinera sig.

Folkhälsomyndigheten (FHM) meddelar att personer mellan 20 och 39 år är den åldersgrupp som just nu sprider viruset mest.

Samtidigt är det den åldersgrupp där vaccinationstäckningen är lägst. Framförallt i Sigtuna som placerar sig i botten av samtliga kommuner i länet. Något som Mitt i Sigtuna rapporterade om förra veckan.

– Vi ser att, som jag har sagt tidigare, att vi har en bra högre vaccinationstäckning över 60 år. Men det finns ganska stora grupper kvar under 50 år som bara fått en dos, och ganska många som inte fått en dos, säger Anders Tegnell.

Så många har fått vaccin

Totalt 6,6 miljoner svenskar har nu fått minst en dos, och strax över 5 miljoner två doser, meddelar Folkhälsomyndigheten.

I Sigtuna kommun har 71 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos och 57 procent har fått två doser (se faktaruta).