Gonorré-fallen har ökat kraftigt i Stockholm. Foto: Mitt i

Smittade av gonorré har ökat med 700 procent på tio år

   Antalet smittade av gonorré i Stockholm har ökat med 700 procent på tio år. Nu är risken att smittas mer än tre gånger så hög här som i övriga landet.

  • Publicerad 04:31, 13 apr 2020

De senaste tio åren har antalet smittade med gonorré i Stockholm exploderat. Färska siffror för 2019 visar att trenden fortsätter. Förra året smittades 1 798 stockholmare – mer än dubbelt så många som för tre år sedan.

Men ännu är vi långt från 1970-talets nivåer, då 103 svenskar smittades med gonorré varje kväll enligt RFSU:s kampanj, som förevigades genom en t-shirt i filmen Sällskapsresan.

De flesta av dem smittades i Sverige: 80 procent. Gonorré är vanligast bland homosexuella män men ökar mest bland personer som har sex med motsatt kön.

Tre gånger risken

Gonorrén sprids också i resten av landet, men inte alls i samma utsträckning. Könssjukdomen är nu tre gånger så vanlig i Stockholm som i resten av landet, mätt i  antal smittade per 100 000 invånare. Därmed är också risken att smittas tre gånger högre.

700 procents ökning på tio år

Loading…

Källa: Folkhälsomydigheten

Region Stockholm varnade redan i somras för gonorré-epidemin.

– Det är oroande att gonorré ökar och framför allt att bakterien under åren blivit allt mer resistent. Vi vill att man testar sig och skyddar sig, sa Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Stockholm till Mitt i då.

Vanliga symptom

Bakterien som orsakar gonorré blir allt mer motståndskraftig mot penicillin och därför blir det svårare att bota sjukdomen. När man har gjort test i laboratorier har 50 procent av de testade bakterierna varit resistenta mot någon typ av penicillin som används mot gonorré.

Vanliga symptom på gonorré är:

  • Det svider när man kissar
  • Flytningar från penisen, slidan eller analöppningen
  • Ont i halsen

Här hittar du mer information om gonorré och hur man testar sig.