Hans Elfver drabbades svårt av legionella i samband med utbrottet. Foto: Anna Z Ek

Smittad av legionellan: ”Någon måste ta ansvar”

Mitt i berättade på onsdagen att legionellautbrottet som orsakades av ett kyltorn nu utreds som ett brott med flera grova rubriceringar. – Bra, någon måste ta ansvar, säger Hans Elfver som drabbades svårt av legionella i samband med utbrottet.

  • Publicerad 04:56, 28 sep 2018

Åtta smittades av legionella som spreds i luften i Kista under förra sommaren. Fyra av dem avled.

Hans Elfver överlevde.

Han har tidigare berättat för Mitt i att när han mådde som värst var han knappt vid medvetande. Kräkning och diarré om vartannat, han gick ner 16 kilo i vikt och en fick en svår lunginflammation.

– Jag är glad att jag överlevde. Jag har fortfarande problem både fysiskt och psykiskt efter att jag drabbades av legionellautbrottet, säger Hans Elfver.

Nu utreds legionellautbrottet av åklagare under flera allvarliga brottsrubriceringar, grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada eller sjukdom och grovt miljöbrott.

– Jag har själv funderat på att anmäla det. Jag tycker att det är bra att det utreds. Det som hände är jätteallvarligt och folk har dött.

Efter en anmälan inleddes en polisutredning som nu leds av Åklagare Helena Eckerrot Flodin, vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– Händelsen utreds under rubricering, grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada eller sjukdom och grovt miljöbrott. Utredningen pågår och vi jobbar under förundersökningssekretess, har hon tidigare sagt till Mitt i.

Jag tycker att det är bra att det utreds. Det som hände är jätteallvarligt – folk har dött

Hans Elfver, smittades under legionellautbrottet

Hans Elfver och anhöriga, som Mitt i har pratat med, undrar alla vem som bär ansvaret och hoppas att utredningen ska kunna ge svar på det.

– Det är så mycket annat som regleras och behöver besiktigas, hur kan det komma sig att det inte gäller för kyltorn som kan sprida allvarlig smitta? säger Hans Elfver.

Parallellt med den åklagarledda brottsutredningen pågår en utredning på Miljö– och energidepartementet om eventuell anmälningsplikt för kyltorn, som startade efter att Mitt i granskat händelsen