KOLL. Lotta Andersson gör stickprover och räknar hur många som är i butiken. Coop har beställt en digital räknare som ska upplysa kunderna om hur många som är inne samtidigt. Foto: Pernilla Fagerström

Smidig start för nya pandemilagen

Sedan de 10 januari gäller ett maxantal kunder i alla butiker. De anställda i Huddinge centrum tycker att lagen fungerar bra. "Jag tror att folk har vant sig, det har pågått så länge nu", säger Lotta Andersson på Coop.

  • Publicerad 05:00, 5 feb 2021

De flesta gör så gott de kan.

Lunchruschen har inte börjat än och det är lugnt inne på Coop i Huddinge centrum. En skylt i entrén upplyser om att max 186 personer får vistas här samtidigt.

– Vi har inte varit i närheten av det ännu. I snitt är det ungefär 80 kunder samtidigt. Fredagseftermiddagar är det som mest. Är det 140 inne släpper vi inte in fler, vi vill ha lite marginal, säger Lotta Andersson, kvalitetsansvarig på Coop i Huddinge.

Butiken har beställt en digital räknare så att kunderna lätt kan se hur många som är inne i butiken och avgöra om de ska gå in eller inte. Men än så länga får de anställda räkna manuellt.

– Vi gör stickprover. Då är vi två personer som snabbt går igenom butiken och räknar så att vi vet ungefär hur många som är inne, säger Lotta Andersson.

Tio kvadratmeter per kund

Den nya, tillfälliga pandemilagen trädde i kraft den 10 januari. Den innebär att bland annat sporthallar, gym och butiker måste se till att varje besökare eller kund har minst 10 kvadratmeter av den tillgängliga ytan. Vid ingången ska det finns skyltar om hur många personer som får vistas i lokalen.

Lotta Andersson tycker att det fungerar bra och att de flesta kunder är bra på att hålla avstånd.

– Jag tror att många har vant sig, det har ju pågått i snart ett år. Vi svenskar är väl duktiga på att anpassa oss. I bland få vi påminna folk i kassan om att inte stå för nära i kön, men de flesta sköter sig.

LUGNT. Januari är bokhandlarnas lugnaste månad, säger butikschefen Eva Löfstedt. Pandemin gör att det är färre kunder än vanligt. Foto: Pernilla Fagerström

Förbeställa på bokrean

Inne på Akademibokhandeln är det också lugnt, även om en jämn ström av kunder frågar efter hjälp.

– Januari är vår lugnaste månad. Pandemin på det gör att det är extra lugnt, säger Eva Löfstedt, butikschef.

Hon tycker också att lagen har fungerat väldigt smidigt hittills. Butiken har stora ytor och det är sällan trångt. Men snart närmat sig bokhandelns stora köpfest – bokrean.

– Vi kommer att köra bokrean, men det blir lite annorlunda i år. Vi kommer att ha förbeställningar, det har vi inte haft på många år. Man kan beställa på nätet, mejla, ringa eller sms:a oss så lägger vi undan böcker. Men då får man inte hämta böckerna på bokreans första dag, säger Eva Löfstedt.

INNOVATIV. Camilla Malm Lagerström, butikschef på Barnbutiken FiliOli, berättar att kunder kan boka butiken och ha den för sig själv innan öppning och efter stängning. Foto: Pernilla Fagerström

Butiken för sig själv

I barnbutiken FiliOli tvärs över har man också hitta på kreativa lösningar.

– Man kan boka och ha affären för sig själv före eller efter stängning. I julas var det många som gjorde det. Vi har en webbshop, men det är fler som handlar i butiken, säger butikschefen Camilla Malm Lagerström.

Liksom andra butiker har de en skylt som uppmanar folk att komma in ensamma. En extra utmaning för en butik som säljer leksaker.

– Är man ensam med barn kan man ju inte lämna barnet utanför. Vi har också satt upp skyltar om att man ska försöka låta bli att ta på alla saker. Jag tycker att de flesta gör så gott de kan, säger hon.

Det här är nya pandemilagen

Den tillfälliga pandemilagen började gälla den 10 januari 2021. Den gäller gym- och sportanläggningar, badhus, handelsplatser och platser för privata sammankomster.

Varje besökare/kund ska kunna disponera minst 10 kvadratmeter av ytan. Därför är det obligatoriskt att beräkna det maximala antalet tillåtna besökare/kunder.

Skyltar om detta ska finnas vid entréerna. Det ska också finnas handsprit eller möjlighet att tvätta händerna.

Vid privata sammankomster (till exempel i fest- och föreningslokaler och andra platser som hyrs ut) får max 8 personer delta.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Regerigen

Visa merVisa mindre

NY LAG. Alla butiker måste upplysa om hur många som får vistas i lokalen, enligt den nya pandemilagen. Foto: Pernilla Fagerström