HALKRISK. Blött regn följt av minusgrader är inte det bästa receptet på stabilt underlag. Foto: Mostphotos

SMHI vädervarnar i Stockholm – glashalt på vägarna

Det har varit besvärligt på vägarna under tisdagen och flera olyckor har inträffat.

  • Publicerad 08:16, 12 jan 2021

Töväder under gårdagskvällen och blött regn, följt av blöt snö. Och nu när det börjar klarna upp och blir kallar har det bildats ett lager av is på många vägbanor i länet.

SMHI har därför gått ut med en klass 1-varning gällande plötslig blixthalka i hela Stockholms län – förutom Roslagskusten.

På många vägar i länet beskrivs underlaget som mycket besvärligt med fläckvis halka och moddsträngar.

Olycka vid avfart

Under förmiddagen har en del olyckor rapporterats.

– Det börjar tyvärr ramla in en hel del olyckor nu. Vi får rapporter om blixthalka både från Farsta, Södra länken och en hel del mindre vägar där det uppges vara extremt halt, säger Mats Eriksson vid Stockholmspolisen.

Vid 10.30-tiden krockade två bilar på Nynäsvägen i höjd med trafikplats Länna. En person fördes med ambulans till vårdinrättning efter den olyckan och bilarna fick bärgas från platsen, skriver polisen på sin hemsida.

På E4 vid Årstalänken i riktning mot Södra Länken var flera fordon inblandade i en olycka vid avfarten mot Södra länken på förmiddagen. Vägassistans och räddningstjänst var på plats och vägen var avstängd ett tag innan trafiken åter släpptes på vid 11.30-tiden, enligt Trafikverket.

På flera håll i länet förekommer stora vattensamlingar på vägbanorna som försvårar framkomligheten. Framförallt på Södertörn, enligt Trafikverket.

Plogbil körde av vägen

Vid klockan 14.15 körde en plogbil av vägen på norra Djurgården. Föraren fick åka med ambulans till sjukhus. Plogbilen bärgades från platsen och en anmälan om arbetsplatsolycka kommer att upprättas, skriver polisen på sin hemsida.

Snart dags för däckbyte – färre kommer in i sista stund

Vad är klass 1 varning plötslig blixthalka

Enligt SMHI är det när: Väderförhållanden som medför plötslig ishalka, exempelvis underkylt regn, regn på kalla vägbanor eller regn som följs av snabbt tillfrysande vägbanor. Risk för halka på vägar.

Om prognosen ändras till kraftigare underkylt regn med 3 mm eller mer inom 6 timmar uppdateras varningen till en högre varningsklass.