Gustaf Edstrand och hundarna vill inte bada om det finns avloppsrester. Foto: Jonas Sylvén-Möller

Smedsuddsbadet inte godkänt i nytt vattentest

Många har redan hoppat i Mälaren och solbadat vid Stockholms innerstads badplatser. Men hur rent är vattnet? I dag kom resultatet från de första vattenproven på badvattnet. Smedsuddsbadet blev inte godkänt. – Det är oroväckande, säger Jerzy Slazak på avdelningen för hälsoskydd.

  • Publicerad 04:55, 7 jun 2019

Förra veckan tog miljöförvaltningens avdelning för hälsoskydd försäsongsprover på nästan alla innerstadsbaden. Alla fick godkänt utom Smedsuddsbadet, mer specifikt badet vid bryggan på västra sidan. Badet visar höga halter av kolibakterier (ofta orsakat av avloppsläckage och naturgödsel).

– Det är lite oroväckande att vi får ett sånt resultat med första testet. Men det kan vara en ren tillfällighet och vi måste få det bekräftat, säger Jerzy Slazak, miljö- och hälsoinspektör på miljöförvaltningen, som idag ska göra ett omprov.

Drabbades av toalettläckage förra sommaren

Mitt i sommarhettan förra året tvingades staden avråda från bad i Smedsuddsbadet på grund av kolibakterier orsakade av läckage från toaletten vid bryggan. Problemet åtgärdades och efter det kunde man bada. Toalettpumpen är det första man måste titta på nu.

– Det är för tidigt att avråda från att bada. Men det är inte farligt. Det fräter inte och tränger inte in i kroppen. Men det är bra att undvika kallsupar, säger Jerzy.

På östra delen av Smedsuddsbadet är vattnet godkänt men med anmärkning (något högre halter av kolibakterier).

Tycker bäst om Smedsuddsbadet

Gustaf Edstrand och hundarna Tea, Bobbo och Diesel är på Smedsuddsbadet nästan varje dag hela sommaren. De brukar inte bada under alla besök men tycker om att leka i gräset.

– Jag vet att det har varit problem med vattnet här förr om åren. Alger och pollen och sådant, säger Gustaf Edstrand.

– Ibland är vi på Långholmen och badar också, men Smeduddsbadet är ett bättre bad tycker jag, säger han.

Blir du avskräckt av vatten som har dåliga värden?

– Det beror på vad det är för typ av dåliga värden. Varken jag eller hundarna vill bada om det finns avloppsrester till exempel, säger han.

Här är listan med innerstadsbaden och deras vattenkvalitet

Fredhällsbadet

Badvattnet är godkänt.

Kristinebergsbadet, Hornsberg

Badvattnet är godkänt. 

Långholmens strandbad 

Badvattnet är godkänt men med anmärkning. Eftersom det ligger mitt emot Smedsuddsbadet kan strömmar som blåser från ena sidan till andra göra att båda baden smittas. 

Långholmen klippbadet

Badvattnet är godkänt men med anmärkning. Eftersom det ligger mitt emot Smedsuddsbadet kan strömmar som blåser från ena sidan till andra göra att båda baden smittas. 

Lilla Essingebadet

Badvattnet är godkänt.

Oxhålsbadet, Stora Essingen

Badvattnet är godkänt.

Tanto Strandbad

Förra året hade badvattnet lite förhöjda halter av kolibakterier. Det visade bero på att rören i en av skyskraporna mitt emot var felkopplade och deras avlopp rann ut i Årstaviken. Problemet åtgärdades. Vattenprov har ännu inte gjorts men ska göras nu i veckan. 

Smedsuddsbadet 

Västra delen av badet, med bryggan och stranden visade dåligt resultat på nyligen gjorda vattentestet. Det går att bada här, men undvik kallsupar. Nya tester genomförs i dagarna. Vattnet vid östra delen av Smedsuddsbadet är godkänt men med anmärkning.