Smedsuddsbadet på Kungsholmen är en välbesökt strandbad. Foto: Chris Anderson

Smedsuddsbadet höll tillfälligt stängt – var bajs i vattnet

Badsugna avråddes i slutet av förra veckan från att hoppa i plurret vid Smedsuddsbadet. – Någon hade utövat sina behov på ett olämpligt ställe, säger Magnus Björkman, ansvarig för badet.

  • Publicerad 10:06, 15 jul 2020

I fredags visade provtagningen av vattnet vid Smedsuddsbadet på Kungsholmen att det var bakterier i vattnet. Under tiden som vattenprovet var på analys avråddes stockholmarna från att bada där.

– Proverna visade att det var tarmbakterier i vattnet. Någon hade helt enkelt utövat sina behov på ett olämpligt ställe, säger parkingenjören Magnus Björkman som även ansvarar för strandbaden på Östermalm och Kungsholmen.

Avrådan hävdes sent på måndagen och från i går, tisdag, var det fritt fram att bada vid strandbadet – lagom till att värmen återvänder.

Glädjebeskedet: Smedsuddsbadet ska hålla öppet i sommar

Problem förra året

Stockholms stad gör provtagningar av vattnet varje vecka och ibland avråds badsugna från en viss badplats. När det gäller just Smedsuddsbadet har det varit mer problem än vid andra strandbad på Kungsholmen.

Förra året fick vattnet vid badet inte godkänt vid ett flertal tester för att de hade höga halter av kolibakterier, så kallade bajsbakterier.

– Vi hade problem med en offentlig toalett där det visade sig att pumpen inte fungerade, säger Magnus Björkman.

Städning varje vecka

Hittills har de andra strandbaden på Kungsholmen: Fredhällsbadet, Lilla Essingens strandbad, Oxhålsbadet på Stora Essingen, och Kristinebergs strandbad fått godkänt vatten vid varje provtagning.

– Utöver att vi testar vattnet så städar vi också stränderna en gång i veckan, säger Magnus Björkman.