HUNDHAGE. Melinda Khan, ordförande i Smedby hundklubb, visar platsen där hundhagen kommer att ligga. Familjens pitbulltik Kitty, 4, verkar redan trivas. Foto: Charlotte Arwedsson

Smedby hundklubb får hundhage – i utbyte mot trygghetsvandring

Snart får Smedby hundklubb sin efterlängtade hundhage med stängsel – men får bekosta allt själva. Kommunen arrenderar bara ut marken.

  • Publicerad 08:44, 26 apr 2019

För att vi ska få pengarna ska vi trygghetsvandra i Smedby, vilket är toppen.

Smedbys hundklubbs cirka 60 medlemmar har varit utan hundrastgård i drygt ett år, då kommunen sa upp avtalet i Ekebohagen.

Nu har Upplands Väsby kommun erbjudit klubben att arrendera en markyta på 2 000 kvadratmeter bakom Friskis och Svettis på Johanneslundsvägen i Väsby. Marken är så kallad RA-mark, vilket är mark avsedd för föreningar. Villkoret är då att hundklubben får bekosta stängsel och grindar själva.

– Vi har inte så mycket pengar, men nu verkar det kunna lösa sig i alla fall med hjälp av pengar från Väsbyhem och Stena fastigheter, berättar Melinda Khan, som är ordförande i Smedby hundklubb.

25 000 kronor

Bara materialet till två meter höga stängsel, grindar, sluss, lås och nyckeltaggar kommer att gå på cirka 25 000 kronor. Gatubelysning längs cykelvägen finns redan.

Väsbyhem fick, enligt Melinda Khan, tidigare i år i uppdrag av kommunen att öka tryggheten i Smedby. Nu har de tillsammans med Stena fastigheter erbjudit sig att stå för kostnaden i utbyte mot trygghetsvandringar.

– Vi är nöjda. För att vi ska få pengarna ska vi trygghetsvandra i Smedby, vilket är toppen. Vi har redan gjort ett schema med fyra dagar i veckan, onsdag samt fredag–söndag, säger Melinda Khan, som själv har två vuxna pitbullterrierar och två valpar hemma.

Hundhagen ska byggas i början av maj. Den kommer att ha en grind mot dungen och en sluss, så att inte hundar som inte gillar varandra behöver mötas.

Inte nöjd med kommunen

Men Melinda Khan är inte nöjd med hur kommunen hanterar hundägarnas önskemål i Väsby.

– De skyller på varandra. Det är tack vare att Anki Frickner (C) tagit tag i den här frågan och hjälpt oss att driva den genom att bland annat skriva en motion som det hänt saker.

I nuläget finns inga planer på fler inhägnade hundrastgårdar i kommunen, än de som finns (se faktaruta). Däremot finns det två större hundrastområden, i Frestadalen och på Maraboufältet, där man kan släppa sina hundar lösa.

Kommunstyrelsen har gett kontoret för samhällsbyggnad i uppdrag att ta fram en förstudie för lek- och aktivitetsplan som även ska inkludera hundrastgårdar/platser. För hundrastgårdar kan det exempelvis handla om placeringar, utformning och innehåll.

Hundrastgårdar och hundrastplatser i Väsby

Hundrastgårdar (inhägnade):
Det finns tre inhägnade hundrastgårdar i Väsby. De finns i Folkparken, Smedby och i Grimstaparken.
Trivselregler för hundrastgårdarna:
* Visa hänsyn
* Tänk på att hunden ska vara kopplad när du lämnar hundrastgården.
* Plocka upp efter din hund.
* Var noga med att stänga grinden efter dig

Hundrastplatser (inte inhägnade) :
Det finns även två större områden, där du får släppa din hund lös. Dessa hittar du på Maraboufältet och i Frestadalen.
Trivselregler för hundrastplatserna:
*Inom rastplatsen får du släppa din hund lös, under förutsättning att du har den under uppsikt och att den kommer när du kallar på den.
*Tikar ska under löptid vara kopplade.
*Mellan 1 mars och 20 augusti ska du ha särskild uppsikt över din hund så att den inte stör vilda djur med ungar.
*Förbipasserande kan vara hundrädda. Se till att din hund inte orsakar skada eller obehag.

Visa merVisa mindre