Mikael Bergström hade en liten oas med bubbelpool och minneslund mot skogen. Nu är träden fällda och han har full insyn från det nybyggda grannhuset. Foto: Stefan Källstigen

Smarta husbyggena: Kommunens bygglov sågat av alla instanser

I våras berättade Mitt i hur villatomter i Svinninge köps upp av byggare som förtätar områden med hjälp av de så kallade attefallsreglerna som kom för några år sedan. Nu har kommunens bygglov för brf Skärgårdsslänten fått nej även av Mark- och miljööverdomstolen.

  • Publicerad 14:34, 23 okt 2020

Att de tio villorna vid Jakvägen hux flux blev brf Skärgårdsslänten med planerade bostäder för 40 hushåll har skapat irritation bland grannarna.

– Det är ett kvitto på att kommunen inte skött det här snyggt och att man tänjer gränserna åt fel håll. Men kommunen fortsätter att se mellan fingrarna och bygget fortsätter, säger två grannar som vill vara anonyma.

Kommunen vill stoppa redan sålda hus - byggaren inte orolig

Mikael Bergström på Aramis väg i Svinninge har en minnesplats för sin döda hustru och en liten spaanläggning på baksidan av sitt hus. Förr var den insynsskyddad. Nu är skogen fälld och ett stort tvåvåningshus har byggts några meter från tomtgränsen så att nya grannar kan stirra rätt ner i hans bubbelpool.

– Nu finns det inget privat här, säger han.

– Hade det byggts ett enfamiljshus hade det inte byggts så här nära tomtgränsen. Det här gör de för att få plats med fyra familjer på varje tomt. Förfarandet är för jävligt.

Attefallsförtätning. Grannarna trodde tio hushåll skulle flytta hit, i stället ser det ut att bli 40. Vid jordhögen ska det bli ytterligare ett hus. Foto: Stefan Källstigen

På kommunen säger man dock att man är bakbunden av plan-och bygglagen:

– Ingen på kommunen har gjort fel, säger byggnadsnämndens ordförande Conny Ling (M).

Generös behandling

Vad Mark- och miljööverdomstolen nyligen sa nej till, precis som alla instanser innan, var Österåkers kommuns generösa behandling av byggloven för brf Skärgårdsslänten. Byggaren hade bråttom och ändrade redan godkända ritningar för att lättare kunna göra om till parhus.

Okej tyckte kommunen, men alla andra instanser tyckte annorlunda – att ändringarna var så stora att det krävdes ett helt nytt bygglov.

Enligt grannarna är det ett mönster från kommunen: att byggaren behandlats på ett sätt och grannarna på ett annat.

Som exempel berättar de att byggaren i våras fick nya bygglov blixtsnabbt godkända av kommunen när de första som ändrats stoppades av instans efter instans. Men när grannarna ansåg att byggaren inte följde byggloven tog det månader för kommunen att agera.

Kommunen kan stoppa tio hus

Conny Ling anser att olyckliga omständigheter lett till exploateringen.

– Detaljplanen antogs innan attefallslagen och där står det att man får bygga en komplementbostad förutom huvudbyggnaden. Med attefallslagen fördubblades det. Men det var aldrig kommunens intention att skulle finnas två extra bostadshus, säger han.

Därför vill kommunen nu stoppa de sista tio husen i projektet, de så kallade studiohusen som ska byggas som fristående attefallshus till var och en av de tio huvudbyggnaderna.

– Om de begär startbesked för fristående attefallshus kommer vi inte säga ja inledningsvis. Vi kommer att försöka stoppa dem, säger Conny Ling.

Fyra steg: Så blir tio villor 40 bostäder

1.På varje tomt får man enligt kommunens detaljplan bara bygga ett enbostadshus.

2.Enligt detaljplanen får man dessutom bygga en komplementbyggnad/additionsbostad till varje enbostadshus.

2.Genom en så kallad attefallsåtgärd kan man sedan 2014 inreda ytterligare en bostad i ett befintligt enbostadshus, utan att det begränsas av detaljplanen, så att det blir ett parhus.

4.En fjärde bostad kan byggas på tomten genom att man bygger ett fristående Attefallsbostadshus.

Visa merVisa mindre