Staffan Kronwall är en av de som ser fram emot resultatet av den stora idrottssatsningen. Foto: Klara B Orreteg

Småländska krafter fixar idrottssatsning

Kommunen satsar på ett helhetkoncept där bostäder, skolor och idrottsanläggningar är integrerade.

  • Publicerad 16:32, 13 jun 2018

Det blåser friskt på parkeringen framför Järfälla ishall, och kommunen får jobba hårt för att inte flaggorna ska falla över besökarna.

Skaran som spänt väntar är här för att höra om den nya stora idrottssatsningen vars avsiktsförklaring kommunstyrelsen just tagit beslut om att skriva på.

Det är en helhetslösning med skolor, bostäder, service men kanske framförallt idrottsanläggningar som presenteras. Och det är just området här, kring ishallen och simhallen, som det gäller.

Visionsbild för Järfällas framtida idrottsanläggning.

–  Järfälla är redan en stolt idrottskommun men med den här avsiktsförklaringen är syftet att ta det ett steg längre, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen står inte ensamma i satsningen. Det är tillsammans med företagen APP och dotterbolaget Gärahov som man hoppas att inom ett år ha en färdig markanvisning för det man menar är en unik satsning.

Bakom småländska APP står Anders Öhman, kanske mest känd som kraften bakom Växjö Lakers. Både som ordförande och VD, men idag som huvudägare.

Mer plats för idrott

Dagens idrottsanläggningar i Järfälla är i många fall i dåligt skick och inte anpassade för det stora antal barn och ungdomar som vill utöva sin idrott. Men det ska det alltså bli ändring på nu, menar kommuner.

– Jag vet till exempel att gymnastiken har mängder av barn i kö och att de är i behov av en bättre lokal. Det gäller även de flesta bollsporter men också Hockeyn, säger Claes Thublad.

Just hockeyn i Järfälla var välrepresenterad under presentationen. Staffan Kronwall, landslagsspelare med sin bas i KHL och tidigare NHL, fanns på plats för att bevittna händelsen.

– Det här är ett projekt som kanske borde hänt tidigare, men det är jättebra att man gör något nu, säger han.

Helhetslösning

Det finns ännu inte en konkret plan på hur området ska utvecklas, men visionen är att integrera idrotten med platsen där människor bor och går i skola.

– Det är speciellt viktigt att idrott och skola kopplas ihop, säger Claes Thunblad.

Projektet är ännu i sin linda men man hoppas kunna påbörja en tidig byggstart redan 2022.