Orolig. Föräldern Maya Klaff Dahl och dottern Ellen utanför Långängsskolan och vid den smala, tvåfiliga vägen, där trafikanter i båda riktningar ska samsas. Foto: Anton Kyhlbäck

Smal bussväg oroar skolföräldrar

Det är en tidsfråga innan det sker en allvarlig olycka utanför Långängsskolan, enligt småbarnsföräldern Maya Klaff Dahl som tycker att busslinje 601 kan flyttas för att lätta på trafiken.

  • Publicerad 09:00, 25 sep 2021

Om Danderyds kommun vill flytta linjen så lyssnar vi på dem.

Vid hämtning och lämning är det mycket trafik utanför lågstadiet Långängsskolan i Stocksund. Här ska föräldrar, barn och andra trafikanter samsas med sina bilar, cyklar och till fots.

Trebarnsföräldern Maya Klaff Dahl menar att det är en tidsfråga innan det sker en olycka. Enligt henne är 30-vägen utanför skolan för liten för en busslinje som kör förbi tre till fyra gånger i timmen.

– Vägen är inte byggd för så här stora fordon och barn i åldrarna sex till nio århar ingen trafikkänsla, säger hon.

Hon har varit i kontakt med Daanderyds kommun och bussoperatören Arriva.

– Det man har sagt är att man ser problemet, men annars är det svalt i frågan, säger hon och tillägger:

– Nu är vi några som vill få till en namninsamling för att flytta linjen.

Flytta hållplatserna

Busslinje 601 trafikerar en lång sträcka mellan Sätra äng, sjukhuset och Svalnäs. I Stocksund svänger den av från Stockholmsvägen ner till hållplatserna på Långängsskolan och Svanholmsvägen.

Hela sträckan i området är på cirka 800 meter. Maya Klaff Dahl tycker att man bör flytta sträckans två hållplatser till Stockholmsvägen.

– Det finns så klart de som tycker att det är bra att linjen går här nere, kanske särskilt för äldre. Men bussen försvinner inte helt och det är bara en kort promenad upp till Stockholmsvägen.

Har fått klagomål

Enligt Izhak Dan, kommunikatör på Arriva, har de fått in ett klagomål kring linjen utanför skolan. Han berättar att många går på bussen vid skolan och Svanholmsvägen, och att hållplatserna inte är helt enkelt att flytta.

– Det skulle innebär en miljoninvestering för kommunen. Men om man vill flytta den så lyssnar vi på det.

Kommunen svarar

Kommunens trafikstrateg, Vivian Xin Erixon, meddelar att man har satt upp farthinder och ändrat parkeringsreglerna i området, för att höja trafiksäkerheten.

– Vi är självklart måna om att man ska känna sig trygg i trafiken. Vi jobbar aktivt med just skolvägar i kommunen och har genomfört en rad insatser på denna sträcka under de senaste åren.

Att flytta linjen är dock inte aktuellt. Bland annat för att det skulle innebära längre gångsträckor för många i Stocksund, men även för att nyanläggning av hållplatser på Stockholmsvägen skulle behöva ske på privat mark.

Hon uppmanar dock oroliga föräldrar att höra av sig.

– Vi vill hjälpa så mycket vi kan. Men det finns mycket att väga in här och det är viktigt att se till helheten.

Hållplatser. Maya Klaff Dahl föreslår att flytta hållplatserna ett par hundra meter upp till Stockholmsvägen. Foto: Google

Säkra skolvägar

2012 genomfördes en inventering av vägar kring skolor och idrottsplatser i Danderyd.

Mellan 2021 och 2023 pågår ett nytt arbete på Danderyds kommun om en inventering av säkra skolvägar. Johan Banérs väg vid Långsängsskolan är dock inte med på inventeringslistan.

Källa: Danderyds kommun

Visa merVisa mindre