Går hem i rutan. Att hon är lite grov i munnen och långt ifrån måttlig tror hon har bidragit till att tv-produktionen har gett henne en hel del tid i rutan. Foto: Karolina Henke/TV4

Smaksäkra Amanda går hem hos juryn

Amanda Wiger är redan en uppskattad matprofil på Instagram. Nu gör Västerhaningebon också succé i Sveriges mästerkock.

  • Publicerad 15:15, 3 feb 2021

Jag älskar smör och ost och då brukar det bli jävligt bra

Amanda Wiger, 27 år, är en av 13 amatörkockar som gör upp i årets final av Sveriges mästerkock i TV4, som drog igång på allvar förra veckan.

– Jag har följt programmet slaviskt varje säsong, så jag blev både glad och livrädd när jag kom med. Det är så kort tid man har på sig att laga maten, så allt måste verkligen klaffa, samtidigt som det är kameror på och mitt i allt ska man vara skön i intervjuer, säger hon.

Hon tog sig vidare till finalen med lite extra flyt i slutkvalet där uppgiften var att göra skagenröra – en paradrätt som Amandas vänner ofta kräver att hon lagar. Och Mästerkocksjuryn stämde in i hyllningskören.

Paradrätt. Skagenröra är en återkommande favorit som Amanda Wigers vänner ofta ber henne att laga. Foto: Privat

Juryn har så här långt prisat henne för att vara just smaksäker.

– Jag gillar att experimentera och har inte så mycket regler när jag lagar mat utan blandar hejvilt. Jag älskar smör och ost och då brukar det bli jävligt bra. Men det kändes extra roligt att få höra det från juryn, så att de som följer mig på Instagram nu ser att det jag lagar inte smakar skit och bara ser bra ut på bild, säger hon och skrattar.

Populär på Instagram

För Amanda Wiger är redan en matprofil på Instagram, där hon har drygt 13 000 följare och det tickar på i stadig takt sedan hon tog plats i tv-rutan.

Hennes intresse för mat tog fart först när hon passerat 20 år, trots att det lagades mycket mat hemma under uppväxten i Tungelsta.

– Innan såg jag mest mat som en funktion. Men efter ett tag började jag testa mer och mer, och sedan eskalerade det. Nu är mat allt jag tänker på, säger hon.

13 000 följare på Instagram

Namn: Amanda Wiger

Ålder: 27 år

Familj: "Jag sa i en intervju i programmet att jag var supersingel, och det fungerade visst som värsta kontaktannonsen, bättre än Tinder."

Bor: Västerhaninge, upptäxt i Tungelsta.

Gör: Projektledare influencer marketing.

Aktuell: En av finalisterna i Sveriges mästerkock, bloggar på https://www.matrecept.se/amanda/ och har drygt 13 000 följare på sitt Instagramkonto @wigersmat. Sveriges mästerkock sänds på TV4 på onsdagar klockan 20.

Favoriträtt: "Jag hatar att få den frågan. Det är som att fråga någon med många barn vilket de gillar bäst."

Visa merVisa mindre

Vill skriva kokbok

Hon hoppas genom medverkan i programmet kunna ta sitt matlagande till en högre nivå.

– Jag vill gärna jobba som matkreatör, och skapa recept för olika företag, eller allra helst ge ut en kokbok, säger hon.

Nu filar hon på vad den i så fall ska handla om.

– Det blir en blandning av goda smårätter och pasta, och förstås mycket smör och ost. God men inte krånglig mat helt enkelt, säger hon.