Pannkakskärlek. Annika Goldhammer har alltid älskat kombon ägg, mjölk, vetemjöl, salt och smör. Nu släpper hon bok. Foto: Emma Mattsson

Smak av Södermalm i den ultimata pannkaksbibeln

Fläderbär från Vitabergsparken och havtorn från Reimersholme. När Annika Goldhammer gör kokboksdebut, är det med pannkakor smaksatta av Södermalm.

  • Publicerad 12:04, 12 maj 2016

Mitt kanske allra bästa tips är att plocka nässlor, som ju finns över hela Södermalm

Annika Goldhammer, som nästa vecka gör kokboksdebut på Bokförlaget Arena med “Det blir bara pannkaka”. Att det blev just pannkakor som tema förklaras av en livslång kärlek till maträtten.

– Jag har alltid älskat pannkakor. När jag insåg att jag åt det nästan en gång om dagen tänkte jag att det var dags att göra något av det.

Sagt och gjort. Hon startade en instagram där hon istället för “dagens outfit” presenterade “dagens pannkaka”. Den positiva responsen från följarna ledde vidare till en blogg, där hon delade med sig av inspiration, recept och tekniktips.

Med kokboken, som hon arbetat med i ett år, tar hon steget fullt ut och bjuder på fler hemliga tips, pannkakshistoria och olika länders inhemska varianter på maträtten. Ambitionen har varit att skriva “den ultimata pannkaksbibeln”.

– Det finns en ganska snäv bild av vad en pannkaka kan vara, som de tunna svenska pannkakorna med en klick sylt. Men tittar man på till exempel den mexikanska pannkakan som är gjord av majs, eller de japanska pannkakorna som är gjorda med kål, inser man att det inte behöver vara så begränsat, säger Annika Goldhammer.

Fläderbär från Vitan

Hon inspireras gärna av naturen och sin närmiljö när hon rör ihop sina smetar. Som Södermalmsbo sedan tre år tillbaka innebär det att omgivningarna runt Nytorget fått följa med in i matlagningen.

– Jag promenerar ofta i Vitabergsparken och har plockat fläderbär därifrån som jag gör sylt av i kokboken. Jag använder också havtorn från Reimersholme till en sirap, säger hon och fortsätter:

– Men mitt kanske allra bästa tips är att plocka nässlor, som ju finns över hela Södermalm.
Det är bara att förvälla, hacka och hälla ner i den vanliga pannkakssmeten. Så enkelt är det att göra en spännande pannkaka!