Småhundarna får en egen rastgård i Kronis

Lika hundar leka bäst. Det menar Lillemor Vidal och Ellen Landgren, ägare till en dvärgpudel och en chihuahua. Tack vare dem får Kungsholmens småhundar en egen rastgård.

  • Publicerad 13:27, 13 feb 2012

Dvärgpudeln Ture är inte blyg. Trots sin litenhet leker han gärna med alla hundar i Kronis rastgård – även de som är fyra gånger större än han själv.

Men hans matte Lillemor Vidal ser helst att Ture hänger med hundar i sin egen viktklass.

– Problemet är när det kommer en storväxt hund springande, särskilt om det är en ung hund som inte behärskar sin kropp. Det är väldigt stor skillnad mellan 4,5 och 25 kilo, betonar Lillemor .

I december skrev Lillemor ett medborgarförslag om att dela upp Kronobergsparkens hundrastgård i en större och en mindre del, där den mindre skulle reserveras för små hundar.

I torsdags sa stadsdelsnämnden ja till idén.

När rastgården senare i år byggs ut med 100 kvadratmeter kommer ungefär en så stor del av den totala ytan att reserveras för små hundar.

– Storleken på den allmänna delen av rastgården kommer alltså inte att påverkas, säger Fredrik Ekroth på parkmiljögruppen.

Var drar ni gränsen för vilka hundar som är små?

– Vi kommer att rådfråga kennelklubbar om lämplig gräns, sedan kommer det att beskrivas på en skylt vid entrén. Tanken är att vi ska utvärdera försöket efter ett år och se hur det har funkat, säger Fredrik Ekroth.

Ellen Landgren på S:t Göransgatan, ägare till chihuahuan Billy, blir strålande glad när hon får beskedet om rastgården.

Liksom Lillemor Vidal har hon uppvaktat stadsdelsnämnden om en fristad för de små hundarna.

– I en vanlig rastgård skulle jag aldrig våga släppa Billy lös. Det är jättebra att de små får en egen rastgård – och att den hamnar centralt på Kungsholmen där små hundar är vanliga, säger hon.