– Jag vågar inte handla in mer kläder, för jag vet inte hur framtiden ser ut, säger butiksägaren Tony Danial. Foto: Daniel Hedström

Småföretagare i Hallunda går på knäna i coronatider

Det har varit en kämpig vår för småföretagare i Hallunda Centrum. Trots hyressänkningar under tre månader har flera verksamheter svårt att gå runt. – Fortsätter det så här så kommer vi behöva stänga, säger Tony Danial som driver Tonys mode i Hallunda Centrum.

  • Publicerad 05:44, 31 jul 2020

Småföretagare som driver serveringar och butiker har i många områden haft det svårt sedan coronapandemins utbrott i början av våren. I Hallunda centrum har matbutikerna varit välbesökta medan det har varit tommare i andra lokaler.

Ozan Aras driver restaurangen Lollis i centrumet. När Mitt i besökte honom i mars hade han brist på matgäster, och så har det fortsatt.

Ozan Aras driver restaurangen Lollis i Hallunda centrum. Foto: Daniel Hedström

– Det har varit några jobbiga månader. Nu är det lite bättre än det var i mars och april, men det är fortfarande väldigt lugnt. Vi går plus minus noll, ungefär, säger Ozan Aras.

Fick hyresreducering

Restaurangens hyra halverades under tre månader på grund av coronakrisen, men nu är den tillbaka till det normala. Ett av Ozans främsta problem är att han bara får släppa in 50 gäster i lokalen på grund av smittorisken.

– I veckorna är det inte ett problem, men på helgen har jag på sistone fått säga åt folk att de inte får komma in.

Restaurangen har haft mindre personal den senaste tiden för att klara krisen, men det räcker inte hela vägen.

– Om de inte kan sänka hyran längre så måste den här 50-personsregeln bort för att vi ska klara oss, säger Ozan Aras.

Tappade 90 procent av försäljningen

En annan som har haft det det svårt är Tony Danial som driver butiken Tonys mode, samt skrädderiet och kemtvätten intill.

– Vad gäller festkläder har försäljningen gått ner 90 procent. I april hade vi flera dagar i rad då vi inte sålde någonting. Jag har en anställd som satt och grät här, berättar han.

Tony Danial fick hyran halverad i butiken, men inte i kemtvättslokalen.

– Det gällde tydligen inte där. Men Jag tycker inte att det är hyresvärden som borde hjälpa till mer, utan staten. Staten måste hjälpa oss småföretagare om vi ska klara det här. Fortsätter det så här så kommer vi behöva stänga, säger han.

Tony Danial har märkt av ett visst uppsving av kunder de senaste två veckorna, men är orolig för hur allt ska utvecklas.

– Jag vågar inte handla in mer kläder, för jag vet inte hur framtiden ser ut, säger han.

”Börjar kännas bättre”

Även Adam Hillis som driver butiken Sioa R, där allt från kläder till leksaker säljs, har haft en kämpig tid.

– Om vi inte hade fått sänkt hyra i några månader så hade vi gått i konkurs. Vi hade kanske tre kunder om dagen ett tag. Det var katastrof, säger han.

Kunderna börjar långsamt komma tillbaka, upplever småföretagarna i Hallunda Centrum. Foto: Daniel Hedström

Nu har hyran blivit som vanligt igen, men Adam Hillis känner också att kunderna har börjat återvända.

– I tre-fyra månader var det katastrof, men nu börjar det kännas bättre, säger han.