Småbarnsmor fick fläkthjälp efter vädjan

Extremvärme, fläktbrist och små barn är ingen bra kombination. Utan köparlycka testade Linn Nordli till och med att svalka sin bebis med hjälp av frysen innan hon vädjade om hjälp – och fick det. – Jag blev otroligt glad när en granne kom med en fläkt, berättar hon.

  • Publicerad 19:10, 24 jul 2018

Den ovanligt varma sommaren har fått stockholmarna att rusa till affärer för att inhandla fläktar och andra typer av luftkonditionering, vilket Mitt i tidigare har rapporterat om.

Och värmeböljan verkar vara långt ifrån över. Enligt SMHI:s prognoser så kommer temperaturen i Stockholm ligga runt 30-gradersstrecket även de kommande dagarna.

Vissa hann inte köpa fläktar innan de tog slut i närområdet. En av dessa är småbarnsmodern Linn Nordli från Svedmyra.

– Jag letade febrilt efter en fläkt i ett par dagar. Men min man, som är brandman, är nere i Ljusdal och bekämpar skogsbranden där och jag har inget körkort så har varit lite låst med två småbarn i värmen, berättar Nordli. 

Hennes minsta barn uppskattade inte värmen och Linn försökte med allt möjligt för att stilla behovet av svalka.

– Jag testade badbalja, blöta handdukar, försökte få korsdrag, mörklade lägenheten och prövade att hålla bebisen framför en öppen frys, men det var ändå för varmt för bebisen att sova, förklarar hon.

Lokal Facebookgrupp hjälpte

När hon fick slut på alternativa idéer så vände Nordli sig till Facebookgruppen Svedmyrabor och frågade om det fanns någon som hade en fläkt som hon kunde få köpa eller låna.

Nästan direkt fick hon napp.

–Stadsdelen är inte stor och jag gick gärna de 50 meterna som behövdes för att lämna över fläkten. Det visar att mindre, lokala Facebookgrupper kan förbinda människor. Det var flera som erbjöd sig att låna ut fläktar, berättar Marita Ankar Zandrén, också från Svedmyra, som var den som rådde bot på problemet för familjen Nordli. 

Marita Ankar Zandrén kom över med en fläkt. 

Linn Nordli är väldigt tacksam över sin närboendes hjälp.

– Min fyraåring hade precis somnat på soffan, så Marita erbjöd sig att komma över med den. Tio minuter senare stod hon utanför vår lägenhet. En hjälte! Jag blev väldigt glad.