Småbarn spelade våldsspel på förskola

Barnen på en förskola i Vällingby har haft tillgång till våldsspel. Först sedan en förälder uppmärksammat personalen på att småbarnen spelade spel som gick ut på att döda raderades spelen.

  • Publicerad 11:26, 20 jun 2018

Barnen på den aktuella förskolan i Vällingby är mellan 4-5 år gamla. På förskolan finns ett flertal läsplattor som barnen kan använda under dagarna.

– Vi har läsplattor på varje avdelning som används i pedagogiskt syfte, och de ska dessutom användas tillsammans med personal, säger Lotti Stålbrand, förskolechef.

Förälder upptäckte våldsspel

Innehållet på läsplattorna ska med jämna mellanrum kontrolleras av förskolans personal. Dessutom finns det både säkerhetsspärrar och lösenordsskydd på läsplattor just för att barn inte själva ska kunna ladda ner spel eller appar.

Trots det upptäckte en förälder i slutet av maj flera våldsamma spel på en av förskolans läsplattor.

– Vi har spärrar, men på något sätt har de inte fungerat, säger Lotti Stålbrand.

Bland de spel som upptäcktes i den aktuella läsplattan på förskolan fanns det flera våldsamma spel, bland annat krigsspelet Fortnite med en åldersgräns på 12 år. Flera av de andra spel som hittades gick ut på att döda motståndare på olika vis, och har rekommenderade åldersgränser på 9 och 12 år.

– Det som har hänt är helt oacceptabelt. Det är ju oerhört viktigt att småbarn inte har fel spel, säger Lotti Stålbrand.

Har skärpt rutinerna

Förskolan har redan tidigare haft utbildningar kring hur de ska arbeta med läsplattorna tillsammans med barnen. Sedan det inträffade har rutinerna skärpts ytterligare.

– Vi har sett över de rutiner vi har och har också bestämt att vi nu har tätare kontroller av plattorna. Dessutom ska vi som sagt vara med när barnen använder plattorna, säger Lotti Stålbrand.

Föräldern skriver i ett mejl till förskolechefen att en ur personalen omedelbart raderade spelen från den aktuella läsplattan när detta påpekades.