Karin Sökare menar att unga kan förlora på den nya reglerna. Foto: Stefan Källstigen

Små effekter av nya regler

Lite fler objekt och lite färre spekulanter. Annars har effekterna varit små av de nya amorteringsreglerna som trädde i kraft den 1 juni. – Väsby är inte en jättekänslig kommun för det här, säger mäklaren Karin Sökare.

  • Publicerad 07:47, 14 jun 2016

Teorierna var många kring vad som skulle hända med bostadsmarknaden när de nya amorteringsreglerna trädde i kraft den 1 juni. Två veckor in i juni kan vi se en klar påverkan nationellt men en bara mindre lokalt.

– För ett par veckor sedan märkte vi att det kom väldigt lite folk på visningarna samtidigt som det kom ut mycket till försäljning, säger Karin Sökare som jobbat som mäklare i Väsby sedan 2007.

Siffror från bostadssajten Hemnet visar att vecka 20 var en rekordvecka i både Stockholm och Sverige som helhet sett till utbud. Två veckor senare, den första veckan i juni, hade allt förändrats. Då, när amorteringsreglerna slagit igenom, var utbudet plötsligt betydligt mindre jämfört med samma period tidigare år.

Lokalt syns inte samma dramatiska mönster, visar lokala siffror från den andra stora bostadssajten Booli. Vecka 20 ökade antalet nya annonser även i Väsby men utbudet har sedan inte gått ned på samma sätt som på andra håll.

– Vi är inte jättekänsliga i Väsby. Är man två personer som har hyfsade löner så kommer det fortfarande gå att köpa, säger Karin Sökare.

Hon tror att det bara är marknaden för de riktigt dyra husen som nu mattas av.

– Där finns färre potentiella köpare. För mellanboendet är underlaget ändå tillräckligt stort, säger hon.

Hon menar att ungdomar som är i behov av föräldrarnas plånbok kan bli förlorarna på de nya amorteringsreglerna.

– När föräldrar hjälper till är det vanligt att de lånar upp på sitt eget hus. Då kan lånegraden öka vilket gör att ett amorteringskrav på 2 procent smackar på. Då kanske det inte är möjligt att hjälpa längre, säger Karin Sökare.

Högre krav på amortering av bolånen var på gång redan till augusti förra året men stoppades i sista stund. En längre förberedningsperiod har haft en lugnande effekt, menar Kristina Guven som också arbetar som mäklare i Väsby.

– Förra gången var det mycket mer en nyhet. Folk är mer förberedda den här gången och storbankerna införde det här redan innan den 1 juni, säger hon.

Fakta

Utbudet i Väsby

Antal publicerade annonser under fyra veckor i maj:

2015: 91 st.

2016: 116 st.

Antal publicerade annonser första veckan i juni:

2015: 21 st.

2016: 18 st.

Källa: Källa: Booli
Visa merVisa mindre

Fakta

De nya amorteringsreglerna

Den som har ett bolån som överstiger 70 procent av bostadens värde måste årligen amortera 2 procent av sitt totala lån.

Därefter måste man amortera minst 1 procent av lånet ner till en belåningsgrad på 50 procent.

Reglerna gäller nya lån som tecknas.

Källa: SBAB
Visa merVisa mindre