SM-slutspelet i volleyboll avslutas – inga mästare koras

Det pågående SM-slutspelet avslutas omedelbart med anledning av coronavirusets spridning. Det enades Svenska Volleybollförbundet och serieföreningen Svensk Elitvolley, SEV, om och tog ett gemensamt beslut på måndagskvällen.

  • Publicerad 07:32, 17 mar 2020

– Ett väldigt tråkigt beslut att behöva ta, men det känns självklart utifrån lagens hälsa och oron i samhället i stort, säger Martin Kihlström, förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

Beslutet togs efter att myndigheter och regering under de senaste dagarna kontinuerligt skärpt och uppdaterat rekommendationer och beslut kring coronavirusets spridning.

”Har nått vägs ände”

Till slut stod det klart att det saknas såväl sportsliga förutsättningar som säkra premisser för att kunna spela färdigt volleybollsäsongen 2019/20, menar SEV:s orförande Olle Anfelt.

– De har blivit uppenbart att vi inte kan genomföra slutspelet på ett säkert sätt, och heller inte på ett sportsligt rättvist sätt. Därmed har vi nått vägs ände. Jag förstår att det här blir tufft för många av klubbarna, men hoppas att de hämtar nytt mod och blickar framåt, säger SEV:s orförande Olle Anfelt.

Sollentunas herrar till Europa

Det innebär att det för första gången sedan 1962 inte kommer att koras några svenska mästare. Europacupplatserna tillfaller i första hand vinnarna av 2020 års upplaga av Grand Prix, där Örebros damer och Sollentunas herrar stod som segrare.

Sollentuna VK tycker att beslutet som tagits är klokt, och även om chansen att ta hem ett SM-guld är borta så kan klubben se tillbaka på en mycket stark säsong 19/20.

Suverän säsong 19/20

Både herrarna och damerna tog sig till Grand Prix, för första gången på tio år.

Herrlaget vann Grand Prix för första gången sedan 1998.

Herrarna vann dessutom Elitserien.

Och damlaget nådde sin bästa placering på många år.

Sollentuna VK:s damer kom fyra i Elitserien, den bästa placeringen på många år. Foto: Robert Boman

Idrotten extra viktig nu

Utöver slutspelet avslutas även allt annat seriespel och kvalspel i och mellan division 1–3.

Däremot uppmanar Svenska Volleybollförbundet alla medlemsföreningar att fortsätta med sin verksamhet inom ramen för regeringens begränsning av allmänna sammankomster och Folkhälsomyndighetens riktlinjer för evenemang med under 500 deltagare.

I tider där många känner oro blir idrotten extra viktig, inte minst för barn och ungdomar, menar förbundet.

Även Folkhälsomyndigheten understryker betydelsen av att idrottsaktiviteter fortsätter att arrangeras då det motverkar de allmänna hälsomålen att avbryta dem.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hoppfull invigning på Enavallens nya banor

Sport Enavallens friidrottsbanor har renoverats. 11 augusti ska de invigas. Då kommer Sverigeeliten till Enköping.onsdag 4/8 4:18

Ståhl om guldet: ”Det var magiskt”

Nyheter Järfällas diskushjälte är tillbaka i Sverige efter bragden i Tokyo Järfällas Daniel Ståhl har kommit tillbaka till Sverige efter att ha vunnit ett historiskt OS-guld i Tokyo.tisdag 3/8 15:18

Över tio år gammalt dna-prov fällde man för barnvåldtäkt

Nyheter Nytt analysverktyg visade annat resultat En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklagaren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på...måndag 26/7 19:00