Julian spräcker invigningsbandet under premiärvarvet på Österåkers nya friidrottsarena. Foto: Läsarbild Österåker kommun

SM-klass på Åkersbergas nya friidrottsarena

Österåkers nya friidrottsarena i Åkersberga invigdes den 20 augusti. Hit är föreningar, skolor och även allmänhet välkomna till en anläggning som håller SM-klass.

  • Publicerad 11:34, 28 aug 2018

Efter många turer och politiska beslut står den nu äntligen klar, Österåkers friidrottsarena. Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) gav startskottet för invigningsvarvet och flera aktiva från bland annat friidrottsföreningen Åkersberga Sportklubb sprang ett gemensamt varv på löparbanorna. Målgången blev historisk när invigningsbandet bröts och den första ”tävlingen” var avgjord.

– Det är så roligt att äntligen få inviga Österåkers friidrottsarena. I takt med att kommunen växer ger vi i Österåker barn och unga utökade möjligheter till friluft och rörelse, säger Michaela Fletcher.

Modern arena

Österåkers friidrottsarena håller SM-standard enligt Svenska Friidrottsförbundets riktlinjer. Grenar som höjdhopp, längdhopp, stavhopp, diskus, spjut, kula, slägga och löpning kan utövas på arenan.

I framtiden kan större tävlingar arrangeras men framförallt ska behovet för barn och unga med motorik- och friidrottsträning under både skoltid och föreningstid tillgodoses.

– Österåkers friidrottsarena ger Åkersberga Sportklubb och våra aktiva helt nya förutsättningar. Vi kan börja samarbeta med andra klubbar, hyra in externa tränare och verkligen känna oss som riktiga friidrottare när vi utövar vår sport. Våra aktiva kan träffas på arenan efter skolan och träna friidrott när det passar dem och vår förhoppning är att arenan blir en ny naturlig mötesplats i kommunen, säger Marie Johansson, ordförande i Åkersberga Sportklubb.

Även för motion

Läktarna rymmer 600 sittande personer och för den som vill drömma sig bort kan motionera på banan och fantisera om en fullsatt arena under en OS-final. På sikt kommer även fotboll kunna spelas på gräsplanen. Det finns fyra omklädningsrum, förråd, kanslilokal och ett café.